Met een bevrijdingsconcert op zaterdag 12 oktober in theater Het Klavier in Kaatsheuvel wordt herdacht dat Kaatsheuvel in oktober 80 jaar geleden werd bevrijd door Schotse geallieerden. Harmonie Kaatsheuvel heeft het initiatief voor dit gedenkwaardig concert genomen en heeft in de Heemkundekring De Ketsheuvel een welkome partner gevonden die aan deze herdenking een speciale bijdrage levert en een kleine expositie koppelt. Ook zullen enkele legervoertuigen van Wartime Relics en attributen die dag herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog oproepen.
De bevrijding van Kaatsheuvel op exact 29 oktober krijgt met het bevrijdingsconcert van Harmonie Kaatsheuvel de volle aandacht. Voor de pauze staat de oorlog centraal met de Engelandvaarders, de invasie in Normandië, de gesneuvelde soldaten en Kaatsheuvelse dorpsgenoten die in de oorlog zijn omgekomen. Ook de angsten en dierbare herinneringen krijgen tijdens dit concert een plaatsje. Na de pauze wordt samen de bevrijding gevierd met vrolijke nummers uit die tijd en herkenbare militaire muziek, zoals de mars Colonel Bogey, die door de geallieerden werd gefloten.
Leve de Vrijheid
Dit memorabele concert heeft de titel ‘Leve de Vrijheid’ meegekregen. Daarmee refereert de harmonie aan de vrijheidsmars van de Kaatsheuvelse componist P.B. Bisselink. Deze mars werd ooit gespeeld door een klein militair gezelschap toen Koningin Wilhelmina na haar verblijf in Londen weer voet op Nederlandse bodem zette. Tegelijk versterkt ‘Leve de Vrijheid’ het besef, dat we onze vrijheid moeten koesteren en dat we ons realiseren, dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.
Passende ambiance
Harmonie Kaatsheuvel legt 12 oktober voor het publiek de rode loper uit en zorgt voor een passende ambiance bij de toegang tot het Klavier. De Schotse doedelzakspeler Willy McVean zorgt voor een muzikaal eerbetoon aan de Schotse bevrijders en de antieke legervoertuigen van Wartime Relics uit Kaatsheuvel die volop in het licht worden gezet, nemen het publiek mee terug in de tijd. In de theaterzaal zorgt de Heemkundekring voor authentieke beelden die de muziek van het Groot Harmonie Orkest begeleiden. Tussen de te spelen nummers zijn er korte verhalen en overpeinzingen door Kaatsheuvelse mensen die de verschrikkingen van de oorlog van nabij hebben meegemaakt.
Met de openingsmars Arromanches wordt direct gelinkt aan de invasie van de geallieerden op de stranden in Normandië. En speciaal voor dit bevrijdingsconcert heeft arrangeur en voormalig dirigent van Harmonie Kaatsheuvel, Geert Schrijvers, een bewerking gemaakt van de ouverture Toxandrië waarmee de Kaatsheuvelse componist P.B. Bisselink zijn herinneringen aan de oorlog muzikaal heeft vastgelegd.
Speciale gasten
Speciale gasten tijdens dit bevrijdingsconcert zijn de violiste Nadia ten Kate en zangeres Marieke Hendriksen. Vooral in haar vertolking van Schindler’s List en Zigeunerweise roept Nadia met haar prachtige vioolspel warme gevoelens op. Dat geldt zeker ook voor zangeres Marieke. Zij treedt onder andere met ‘Mag ik dan bij jou’ in de voetsporen van Claudia de Breij en sluit het concert af met het wereldberoemde ‘We’ll meet again’ van Vera Lynn.
Het bevrijdingsconcert begint zaterdag 12 oktober om 20.00 uur. Het publiek wordt vanaf 19.15 uur verwelkomd. Meer informatie is te verkrijgen via scretaris@harmoniekaatsheuvel.nl.
Maurice van Overbeek