Al is in Kaatsheuvel dan wel veel monumentaals verdwenen, toch zijn er vaak nog kleine elementen over die herinneren aan de rijke historie van ons kerkdorp. Kleine monumentale elementen waar je misschien dagelijks wel voorbij loopt of fietst en in al die jaren nog nooit hebt opgemerkt, maar wel een stukje van de Kaatsheuvelse historie vertellen. De komende weken zullen we in De Duinkoerier aandacht besteden aan deze kleine historische elementen. Vandaag zijn dat de vitrines met lokale historie.

Vorige week ging ik in mijn rubriek in op de verhalen die de heemkundekring vastlegt voor het nageslacht. Deze week gaat het over de vitrines die de heemkundekring op een aantal plaatsen heeft staan en waarvan de collectie een aantal keren per jaar wisselt. Want naast historische elementen die dagelijks in het straatbeeld te zien zijn, heeft heemkundekring De Ketsheuvel inmiddels ook een grote collectie cultuurhistorisch materiaal. Om te voorkomen dat dit allemaal in de opslag blijft staan, wordt dit dus op gezette tijden tentoongesteld. In de persoon van Gerard van Eeuwijk heeft de heemkundekring iemand gevonden die met grote toewijding deze taak op zich heeft genomen en dus met regelmaat de vitrines in Het Klavier, De Rozet (de voormalige Jozefkerk), de Kapel bij de Vossenberg en natuurlijk bij ons onderkomen aan de Jan de Rooijstraat 22,genaamd ’het Pakhuis’, vult.

Deze periode is er extra aandacht aan Albert Megens (1939-2023) in de vitrine in Het Klavier. Hij had een grote historische collectie en die is ook naar de heemkundekring in Kaatsheuvel gegaan. Albert, geboren in Boxtel, was zoon van een varkensboer. Alhoewel hij gefascineerd bleef door het fenomeen varken, koos hij voor een carrière als docent Nederlands. Uiteindelijk kwam hij in Kaatsheuvel bij de mavo Pius X terecht. Menigeen zal hem nog wel kennen als docent Nederlands uit die tijd. Daarnaast was hij maatschappelijk actief en zeer betrokken. Jaarlijks tijdens de Dodenherdenking op 4 mei vertelde hij op indrukwekkende wijze het relaas van een van de gevallenen tijdens de oorlogsjaren. Dit maakte op de vele aanwezigen altijd een diepe indruk. Daarnaast zette hij zich in binnen de kerk, vooral ook op het gebied van de avondwake en rouwbegeleiding. Zijn voorliefde voor het dichterlijke werk kwam hem daar zeer bij van pas. Een aantal van zijn werken op het dichterlijk vlak is terug te zien in een van de vitrines in Het Klavier. Loop er zeker eens binnen en neem een kijkje. Na Het Klavier zullen de spullen van Albert nog te zien zijn in de Kapel bij de Vossenberg.

Hopelijk dat u voortaan op uw wandeling of fietstocht aandacht besteedt aan de kleine historische elementen die het verhaal van ons kerkdorp Kaatsheuvel levendig houden. Ze zijn in ieder geval de moeite waard om te bewaren. Iets waar heemkundekring De Ketsheuvel zich voor inzet. Word ook lid en meldt u aan via www.deketsheuvel.nl.

Kees Grootswagers, lid heemkundekring De Ketsheuvel