Al is in Kaatsheuvel dan wel veel monumentaals verdwenen, toch zijn er vaak nog kleine elementen over die herinneren aan de rijke historie van ons kerkdorp. Kleine monumentale elementen waar je misschien dagelijks wel voorbij loopt of fietst en in al die jaren nog nooit hebt opgemerkt, maar wel een stukje van de Kaatsheuvelse historie vertellen. De komende weken zullen we in De Duinkoerier aandacht besteden aan deze kleine historische elementen. Vandaag is dat ’Brabant vertelt’.

Wie langs de voormalige Theresiaschool aan de Gasthuisstraat 9 komt, ziet rechts naast de voordeur een bordje hangen met daarop de tekst ’Brabant Bevrijd - Kaatsheuvel’ met daarbij een QR-code. Verder bevat het bordje de navolgende tekst: ’Cees van de Ven vertelt aan zijn kleinzoon over de bevrijding van Kaatsheuvel. Eind oktober 1944 lag Kaatsheuvel onder artillerievuur van de geallieerden, die probeerden de Duitsers te verdrijven. Cees schuilde met zijn broertje en zusje onder de eettafel in de woonkamer.’ Verder geeft het bordje aan dat als je benieuwd bent naar de rest van het verhaal je de route in de ’Brabant vertelt’ app kunt downloaden.

Historische elementen hoeven niet altijd tastbare zaken te zijn, maar kunnen ook bestaan uit verhalen. Met net 4 en 5 mei achter ons, waarbij we respectievelijk de gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog herdenken dan wel de bevrijding van Nederland vieren is dat bordje iets wat hier naadloos bij aansluit. De Brabant bevrijd route, die in 2017 werd gelanceerd, bevat korte documentaires en is een 237 kilometer lange route door Brabant langs 14 knooppunten. De korte documentaires bestrijken de periode september 1944 tot oktober 1944. Tijdens de route door Brabant zijn verfilmde bevrijdingsverhalen te zien in de vorm van korte documentaires. Ieder knooppunt in de route is gekoppeld aan een van deze korte documentaires. Een gedeelte van de verhalen maakte reeds onderdeel uit van de documentaire ’Om nooit te vergeten’ die de Stichting Pelicula in 2014 voltooide. De andere verhalen, waaronder die van Cees van de Ven, werd speciaal voor deze route verfilmd. In het onderhavige verhaal vertelt Cees aan zijn kleinzoon Maurice het verhaal over de bevrijding van Kaatsheuvel. Hij laat zien hoe hij als kleine jongen de bevrijding van Kaatsheuvel beleefde. Cees woonde samen met zijn ouders, broertje en zusje in een klein huisje in de Gasthuisstraat. Eind oktober 1944 lag Kaatsheuvel onder zwaar artillerievuur van de geallieerden. Veel buurtgenoten komen om het leven. Al bij al een indrukwekkende verhaal over een periode die we nooit mogen vergeten.

Op zaterdag 2 februari 2019 mocht ik samen met Cees van de Ven het bordje op de Theresiaschool bevestigen. Hiermee werd het verhaal van hem voor de iedereen vereeuwigd.

Hopelijk dat u voortaan op uw wandeling of fietstocht aandacht besteed aan de kleine historische elementen die het verhaal van ons kerkdorp Kaatsheuvel levendig houden. Ze zijn in ieder geval de moeite waard om te bewaren. Iets waar heemkundekring De Ketsheuvel zich voor inzet. Word ook lid en meldt u aan via www.deketsheuvel.nl.

Kees Grootswagers, lid heemkundekring De Ketsheuvel