Steek die barbecue maar aan
Wij Nederlanders zijn een gepassioneerd barbecuevolkje. Onderzoek heeft uitgewezen dat ruim 91% wel eens barbecuet. ‘Een feest van verbinding, sociaal gebeuren in een gemoedelijke ambiance’ worden daarvoor als belangrijkste argumenten aangehaald.
Door Wiljan Broeders
En dat feest is momenteel zo inclusief als maar zijn kan. De techniek heeft namelijk niet stil gestaan in ‘barbecueland’. Het is al lang niet meer enkel smullen voor de onvervalste carnivoor. Barbecueën vandaag de dag is culinair genieten voor vlees-, vis- en groenteliefhebbers.
De verkoolde worstjes hebben plaatsgemaakt voor een vingerlikkend lekkere bavet, op je tong smeltende zalmmoot en een stoere pompoen waar zelfs de grootste vleeseter geen weerstand tegen kan bieden.
Hoe dit klaar te maken?
Vingerlikkend lekkere bavet
Steek de barbecue aan, wacht tot de kooltjes grijs en roodgloeiend zijn. In geval van een gasbarbecue, verwarm deze voor tot 250 graden.
Smeer de bavet in met olijfolie en bestrooi met peper. Laat vervolgens 15 minuten rusten.
Leg daarna op het rooster en gril het vlees 3 minuten aan elke kant. Haal het van de barbecue en laat het 5 minuten – afgedekt met aluminiumfolie – rusten.
Snij de bavet tegen de draad van het vlees in plakjes.
Op je tong smeltende zalmmoot
Leg de zalmmoot op een stuk aluminiumfolie, snijd een citroen in plakjes en leg deze samen met een handje (verse) dille op de zalm. Nu nog wat zeezout en peper erop waarna je het pakketje in aluminiumfolie dicht kunt vouwen.
Leg het 10 minuten op de barbecue en klaar… smullen maar.
Stoere pompoen
Warm de barbecue op tot ongeveer 200 graden. Was de pompoen, snijd hem doormidden, schep de zaden eruit en snijd de twee helften vervolgens in een aantal maanvormige parten en doe die in een grote schaal.
Doe daar wat verse rozemarijn bij, fijn gesneden knoflook, olijfolie, zwarte peper en wat grof zeezout.
Leg hierna de pompoen op het rooster en bak – liefst met de deksel erop – ongeveer 45 minuten… niet vergeten af en toe om te keren.
Presenteer de stukken op een mooie plank. Je eet nu eenmaal ook met je ogen.
Barbecueën voor beginners – 10 tips
• Een open deur van jewelste, maar… doe het veilig!
• Maak de barbecue regelmatig schoon.
• Steek de barbecue nooit aan met chemische vloeistoffen zoals spiritus.
• Breng vlees en vis altijd eerst op kamertemperatuur (18 graden).
• Draag hygiëne hoog in het vaandel; snijd bijvoorbeeld niet op hetzelfde plankje eerst een kipfilet en daarna komkommer of tomaat.
• Gebruik altijd een (vlees)tang, geen vork. Met een vork lopen de sappen eruit en wordt het vlees dus droog.
• Begin pas met bakken als de barbecue de juiste temperatuur heeft.
• Leg niet teveel gelijk op de barbecue; verschillende soorten vlees, vis en groente hebben ook verschillende garingstijden.
• Houd bij voorkeur de deksel op de barbecue.
• Last, maar zeker niet least… Geniet!