Al is in Kaatsheuvel dan wel veel monumentaals verdwenen, toch zijn er vaak nog kleine elementen over die herinneren aan de rijke historie van ons kerkdorp. Kleine monumentale elementen waar je misschien dagelijks wel voorbij loopt of fietst en in al die jaren nog nooit hebt opgemerkt, maar wel een stukje van de Kaatsheuvelse historie vertellen. De komende weken zullen we in De Duinkoerier aandacht besteden aan deze kleine historische elementen. Vandaag is dat het marmeren naambord van J. van der Linden-Sprangers B.V. Lederwaren.

Misschien bent u er wel tientallen malen voorbij gekomen en is het u niet opgevallen. Het kleine marmeren naambord van J. van der Linden-Sprangers B.V. Lederwaren aan de zijgevel van het pand Hoofdstraat 3. Het herinnert aan de rijke schoen- en lederhistorie van Kaatsheuvel. Opmerkelijk is dat de firmant van aanvankelijk de firma Van der Linden-Sprangers, Johanna Martina Maria Sprangers was, geboren op 25 mei 1881 te Kaatsheuvel. Zij was de jongste dochter van de Kaatsheuvelse leerlooier Adriaan Sprangers, die was gehuwd met Johanna Verhagen. Op 24 september 1912 huwde Johanna Martina Maria Sprangers met de zes jaar jongere Jacobus van der Linden, die schoenmaker was. Aangezien Johanna over kapitaal beschikte, hoogstwaarschijnlijk afkomstig van haar vader, was zij het die aanvankelijk op 1 juli 1927 J. van der Linden-Sprangers oprichtte. Een fabriek in kettingkasten, spatschermen en later motorkleding en handschoenen gevestigd in de Hoofdstraat. Een opmerkelijke branche en niet zoals gewoonlijk het maken van schoenen. Het blijkt echter een goede keus. De zaken gaan goed, want in 1932 geven ze de Kaatsheuvelse architect J.A. Prins opdracht tot de bouw van een dubbel woonhuis en het boven van een verdieping op de bestaande fabriek. De bouw wordt uitgevoerd door de Kaatsheuvelse aannemer A. Kleijngeld.

Tijdens de crisisjaren eisten echter de slechte omstandigheden hun tol en op 29 januari 1937 werd de onderneming failliet verklaard. Het faillissement werd op 13 april 1937 opgeheven door gebrek aan baten. Gelukkig kon in december 1937 een doorstart worden gemaakt en ging men onder dezelfde naam verder. Op 15 juni 1943 werd voor notaris Van Ham te Kaatsheuvel de onderneming omgezet in een vennootschap onder firma. Op dat moment traden ook de beide zoons toe, namelijk Adrianus Johannes Josephus van der Linden en Godefridus Josephus van der Linden.

In maart 1950 vindt er wederom uitbreiding van de fabriek plaats die ook ditmaal weer wordt uitgevoerd door de Kaatsheuvelse aannemer A. Kleijngeld. De vennootschap groeit en in de regionale krant de Echo van het Zuiden komen we advertenties tegen waarin meisjes voor de stikkerij worden gezocht en jongens voor de montage-afdeling. Op 2 juni 1958 komt Jacobus van der Linden na een kort ziekbed te overlijden. Waarna de vennootschap onder firma wordt omgezet in een firma, waarbij moeder ook een stapje terugdoet.

Op 7 november 1960 breekt er rond 11 uur brand uit in de spuiterij van de lederwaren- en kettingkastenfabriek. Iets wat de schrik is van elke fabrikant. Gelukkig weet de lokale brandweer de brand snel te blussen, waardoor erger wordt voorkomen. In november 1964 ontstaan er weer plannen om de fabriek uit te breiden en wordt aan architect M. Schellekens uit Kaatsheuvel opdracht gegeven tot het maken van tekeningen voor de bouw van een magazijn en garages aan de Hoofdstraat. Een en ander wordt uitgevoerd door aannemer Jos. Kleijngeld.

Gezien de verdere ontwikkelingen van het bedrijf wordt het omgezet naar een besloten vennootschap, namelijk J. van der Linden-Sprangers B.V., waarbij het accent meer op de lederwaren komt te liggen, omdat de kettingkasten van fietsen voortaan van ander materiaal worden gemaakt. Een goede keus die zorgde dat het bedrijf door kon gaan. Het simpele bordje aan de muur geeft daarmee uitdrukking aan de historie van dit bedrijf met zijn ups en downs.

Hopelijk dat u voortaan op uw wandeling of fietstocht aandacht besteed aan de kleine historische elementen die het verhaal van ons kerkdorp Kaatsheuvel levendig houden. Ze zijn in ieder geval de moeite waard om te bewaren. Iets waar heemkundekring De Ketsheuvel zich voor inzet. Word ook lid en meldt u aan via www.deketsheuvel.nl.

Kees Grootswagers, lid heemkundekring De Ketsheuvel