Kaatsheuvel centrum bruist. Maar dit komt niet vanzelf. Jaren geleden hebben de ondernemers uit het centrum zich verenigd om ervoor te zorgen dat dit zo blijft. Wim Aussems speelt hier als centrummanager sinds tien jaar een centrale rol in en geeft een kijkje achter de schermen. “We hebben hier een gemotiveerde en actieve ondernemersclub.”
Door Nicole Verhoeven-Speek
“Ons centrum is super belangrijk”, begint centrummanager Wim Aussems gepassioneerd te vertellen over ‘zijn’ Centrum Kaatsheuvel. “Voor de leefbaarheid van ons dorp zijn voldoende voorzieningen en een zo compleet mogelijk aanbod, onmisbaar. De winkels, horeca in het centrum geven identiteit aan een dorp en zijn sfeerbepalend!” De ondernemers in Kaatsheuvel centrum vormen gelukkig een hechte groep. “In vergelijking met veel andere centra hebben we hier een gemotiveerde, actieve en leuke club ondernemers met een goeie ondernemerscultuur. Er is onderlinge betrokkenheid, saamhorigheid en velen hebben zitting in een van de commissies.”
Samen zien, denken en doen
In 2012 is de Stichting Ondernemend Loon op Zand (SOL) opgericht. Vanuit de SOL hebben Loon op Zand en Kaatsheuvel ieder een eigen centrummanagementorganisatie. Het centrummanagement kern Kaatsheuvel heeft vijf commissies: de centrumcommissie (soort bestuur) heel-schoon-veilig, communicatie, evenementen-activiteiten, sfeer & openbare ruimte, vastgoed-leegstand. Wim vervolgt: “Commissie heel-schoon-veilig schakelt met gemeente, politie en handhavers. Deze commissie pleit er bijvoorbeeld voor, dat er niet hard gereden wordt en dat zwerfafval opgeruimd wordt. Commissie sfeer en openbare ruimte draagt zorg voor het uiterlijk van onze dorpskern. Denk bijvoorbeeld aan de sfeerverlichting met kerst of de hanging baskets in de zomer. Commissie communicatie beheert haar Facebookaccount en de site in-kaatsheuvel.nl, een platform waar ondernemers samenkomen, vooral bedoeld voor toeristen. De evenementen- en activiteitencommissie is partner van bijvoorbeeld Jeugdpret, Stichting Sinterklaas Kaatsheuvel en het Pleinfestival. Daarnaast organiseren ze samen met Stichting Kerst Kaatsheuvel het Anton Pieck Zomerfestijn. Met enkele ondernemers organiseren ze onder meer het ontbijtbuffet tijdens de 80 van de Langstraat en de Moederdagactie.”
Het centrum is onze huiskamer
Waar Kaatsheuvel helaas ook mee te maken heeft, is leegstand. “Je ziet het gebeuren. Inwoners zouden zich beter moeten realiseren dat dit hun ‘huiskamer’ is, een centrum leeft pas als het economisch goed functioneert. Daar moet dus simpelweg omzet voor gedraaid worden. Winkels en horeca zijn tóch de hartslag van het centrum. De ondernemers willen wel. Kijk naar kinderkledingzaak MyWay, onlangs overgenomen door Joyce, een enthousiaste ondernemer of naar Jan de schoenlapper, waar inmiddels Sietske het stokje van Jan heeft overgenomen en het mooie, nieuwe restaurant XO. Commissie vastgoed en leegstand maakt zich er samen met de gemeente hard voor dat onze kern levendig blijft. Zo is deze groep ondernemers nadrukkelijk betrokken bij een volledige herontwikkeling ten noorden van de Hoofdstraat.”
Versterking en opvolging
De centrummanager zoekt versterking van iemand die stap voor stap het stokje wil overnemen. “Ik wil beginnen met de organisatie van evenementen en activiteiten. Het zou fijn zijn wanneer ik dat als eerste kan overdragen. Als organisator en initiator moet je er wel van houden om de handen uit de mouwen te steken. Het is een enorm veelzijdige functie en je staat met twee poten in de klei. De opvolger krijgt de groeimogelijkheid om het centrummanagement als geheel over te nemen.” De functie is zeker niet leeftijdgebonden. Een zestigplusser of een twintiger met verfrissende ideeën kan het uitstekend parttime als ZZP-er invullen. Het werk is redelijk planbaar.
Wim besluit: “Het is een voorrecht om met de Kaatsheuvelse ondernemers samen te werken. Ten opzichte van andere gemeenten doen wij het heel goed, hebben wij in Kaatsheuvel een positief, bruisend imago. Trots op dit dorp!”