Sinds 2010 kent de gemeente Loon op Zand buurtpreventieteams.

Na 14 jaar leek het de coördinatoren van de 12 buurtpreventieteams goed om weer eens van zich te laten horen in de media. In een groepsgesprek tussen Henri van Rijzewijk van Buurtpreventieteam De Draaiboom, Ad van Beek van buurtpreventieteam De Moer, Jan Roestenberg van buurtpreventieteam VanHorsttotHeikant, Joris Kokke sociaal werker van ContourdeTwern en Jacqueline de Bekker wijkcoördinator staan we stil bij wat een buurtpreventieteam (BPT) is, wat het doet, wat de verschillen zijn en vooral hoe deze drie coördinatoren zich inzetten en wat ze bereiken.

Het doel van buurtpreventie is dat bewoners, ondernemers en organisaties een actieve bijdrage leveren aan de veiligheid, leefbaarheid en sociale samenhang in de buurt.

De taak van het buurtpreventieteam is het actief betrekken, informeren, motiveren en mobiliseren van buurtbewoners als het gaat om het verbeteren van de veiligheid en de leefbaarheid in de buurt. Het buurtpreventieteam werkt hierin samen met de professionele organisaties op het gebied van veiligheid en leefbaarheid die verenigd zijn in Samenwerkenaandewijk.

Groepsapp

In De Moer is het weer anders dan Kaatsheuvel en Loon op Zand. Het ene team richt zich meer op de veiligheid en de ander richt zich meer op de sociale aspecten.

In De Moer is er een groep van ongeveer 12 mensen betrokken bij het BPT. Ze houden een oogje in het zeil. Ze fietsen met tweeën een rondje door De Moer. Ze werken met een rooster, zodat iedereen precies weet wanneer hij/zij aan de beurt is. Ze hebben ook een groepsapp. Twee keer per jaar houden ze een bijeenkomst en dan nodigen ze ook de politie uit.

In de Moer kennen ze elkaar en weten ze vaak wat er gebeurt. Maar als ze iets tegenkomen wat niet pluis is, maken ze er melding van bij de politie.

Buurtpreventie De Draaiboom heeft een 112 groepsapp in de wijk. Daar is een keer melding gemaakt van een verdachte bus die rondreed. Mensen gingen de straat op en volgden de bus. De bus is toen ook uit de wijk vertrokken.

Betrokken

Van de 800 inwoners zijn er 200 deelnemers lid van de 112 whatsappgroep. BPT De Draaiboom heeft ook een Facebookpagina met 558 leden.

BPT Van HorsttotHeikant is in 2010 gestart. De grootste moeite bij de start was om mensen in de hele buurt betrokken te krijgen. Dat is gelukt. Onder andere tijdens burendag hebben ze bekendheid aan het BPT gegeven. Ze werken samen met 5 buurtbewoners in het BPTbuurtteam. Ze hebben ook een WhatsApp groep.

Ze gaan niet rondwandelen, maar maken zich wel bekend. Zij zijn spreekbuis voor de buurt bij de politie, gemeente en andere organisaties. Door de actieve inzet van het BPT is bijvoorbeeld het fietspad vernieuwd en het parkeren rondom de Efteling geregeld. Door de komst van jonge gezinnen is een aantal moeders aan de slag gegaan en heeft een speeltuin gerealiseerd. Dat was geen initiatief van het BPT, maar het BPT heeft wel geholpen bij de organisatie.

Door de vasthoudendheid van het BPTbuurtteam is het plein door wethouder Mandemakers aan de Marijkestraat op 3 april jl. geopend als Prinssessenpark.

Intussen ontwikkelde de gemeente de Fixi-app, waardoor mensen makkelijker een melding uit hun buurt kunnen doen.

”Toen we startten waren er nog geen smartphones”, zegt Jan. Nu gaan er meer meldingen rechtstreeks via de Fixi-app naar de gemeente. Bij een calamiteit in de straat was Jan de spreekbuis namens de buurt en heeft er zo mede voor gezorgd dat mensen de rust behielden.

Ontmoeten en leren kennen

BPT VanHorsttotHeikant organiseert nog steeds de burendag. Een prima dag waarop mensen elkaar ontmoeten en leren kennen. En het BPT leert zo ook de buurtbewoners kennen. In de Draaiboom heeft het BPT vele jaren de burendag georganiseerd. Zij hebben bij de gemeente aangegeven dat er een speeltuintje aan de Flaas moest komen. Daar komen steeds meer kinderen spelen. En er komen geen hangjongeren, want de buurt ziet erop toe dat het gezellig en veilig blijft.

”Je bent dan nodig om er druk op te zetten bij de gemeente, anders was het er nooit gekomen. Je bent een steen in de rivier”, zegt Henri. ”Je zorgt ervoor dat de zaken net wat veiliger en beter verlopen. Het kan gaan om diefstal, criminaliteit, verkeerssituaties. Wij zijn ook ‘de ogen en oren’ van de politie.”

Het BPT in de Draaiboom heeft ook de avonden ‘ff buurten in de buurt’ georganiseerd. Iedere eerste woensdag van de maand activiteiten doen, maar vooral buurten met elkaar.

Bevordert de veiligheid

”Waarom is het sociale zo belangrijk”, vraagt Joris aan Jan, Henri en Ad. ”Dat je mensen uit de wijk kent. Dat bevordert de veiligheid. We worden toch in de gaten gehouden door de buurt”, zeggen ze alle drie. ”En de buurt weet ook dat wij een oogje in het zeil houden.”

Wat een BPT doet, is dus overal anders. Maar wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze een gemeenschap vormen en de omgeving erbij betrekken. En dat ze zo de buurt vertegenwoordigen. Ze zorgen zo voor behoud van de leefbaarheid in hun buurt of wijk.

En de vorm waarin ze dat doen verschilt. VanHorsttotHeikant is meer een buurtteam/buurtraad. In De Moer is er al Moers Belang. Vandaar dat het BPT daar meer de veiligheid als onderwerp heeft. In de Draaiboom staat het sociale aspect meer centraal.

Genoegdoening

Joris vraagt aan de coördinatoren wat het henzelf oplevert? ”Genoegdoening en betrokkenheid”, zeggen ze in koor. ”Betrokkenheid is ook een stukje egoïsme” zegt Jan. ”Maar als je niet betrokken bent, moet je er niet aan beginnen.” In 2009 kwam Jan na 30 jaar terug in de wijk en begon hij met het organiseren van een barbecue. ”Dan ben je ineens bekend en van het een komt het ander.”

Voor de komende tijd willen de BPT’s weer meer bekendheid geven in de buurt. Zodat er meer straten betrokken worden. Bekendheid geeft meer veiligheid. Veiligheid begint bij het sociale; elkaar (leren) kennen. Het is een fundament, daar bouw je de veiligheid op voort. ”Zonder iemand ben je niemand”, zeggen ze tot slot. En daar kan een hoop ellende uit voortkomen. Maar met elkaar besta je en geef je zin aan het leven, ook in je buurt. Mooier kunnen we dit groepsgesprek niet afsluiten.

Meer informatie

Heeft u vragen over deze of andere Buurtpreventieteams?

Bel dan naar ContourdeTwern: 0416-280280 (maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 12.00 uur) of mail naar infoloonopzand@contourdetwern.nl. Of loop binnen bij het Dinsdagochtendochtendplein in de bibliotheek in de Venloene in Loon op Zand. Iedere dinsdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur.