De weersverwachting was niet goed op deze vierde mei, maar dat was aan de opkomst voor de dodenherdenking bij het Vredesmonument aan de Horst niet te merken. Velen waren ondanks de regen gekomen om de oorlogsslachtoffers te herdenken.
Door Jack IJpelaar
Na verzameling op de Horst gingen de deelnemers aan de dodenherdenking, voorafgegaan door de gilden en de scouting van de gemeente in stoet naar het monument. Frans van Dongen heette allen welkom bij deze dodenherdenking met als thema ‘Vrijheid vertelt: Opmaat naar 80 jaar vrijheid’. Bij de herdenking werden sprekers afgewisseld met muziek van het saxofoonkwintet van Harmonie Kaatsheuvel en ‘Liedertafel Echo Der Duinen’ uit Loon op Zand.
Herdenken is belangrijk
In zijn openingswoord zei Frans van Dongen dat WOII ook bij de jongeren nog steeds leeft, en dat ze ook de verschrikkingen zien. “Zolang er mensen bestaan zijn er oorlogen gevoerd. Wat ze teweeg brengen, zien we in Oekraïne en Gaza en andere oorlogen die er op dit moment gevoerd worden. Het is belangrijk dat we de verhalen van de oorlogen doorvertellen en de slachtoffers blijven gedenken. Vrijheid is belangrijk. Vrijheid is kostbaar. Wij blijven de slachtoffers herdenken, hier bij het Vredesmonument in de vrije natuur.”
Dreiging om herdenking te verstoren
Burgemeester Hanne van Aart zei dat de aanloop naar deze 4 mei-herdenking anders was dan andere jaren vanwege de dreigingen om de herdenking te verstoren. “Vandaag herdenken wij niet Gaza of Palestina. Vandaag herdenken wij allen die zijn omgekomen tijdens De Tweede Wereldoorlog.” De burgemeester verwees daarbij naar het memorandum waarmee al sinds 1946 het kader van de Nationale Herdenking wordt aangegeven en waarin is geformuleerd wie we herdenken op 4 mei. Ze noemde daarbij de wijzigingen die het memorandum in de loop der jaren heeft ondergaan. “De aanpassingen zijn een voortschrijdend inzicht en gebeurt met dialoog en met respect. Morgen mogen we onze vrijheid vieren. Zo dadelijk zijn we twee minuten stil.”
Betrokkenheid van jongeren
Na een intermezzo las Carla Smulders een verhaal van Albert Megens voor over Annie Broeders uit de Heuvelstraat in Kaatsheuvel waarna de kranslegging volgde. Leerlingen van de Lage Weykens uit Loon op Zand en van het Van Haestrechtcollege uit Kaatsheuvel lazen een zelfgemaakt gedicht voor. Huub van der Linden vertelde een verhaal over de betrokkenheid van jongeren die hij rondleidt in Kamp Vught. Hij las een gedicht voor dat hij kreeg van een meisje dat het Kamp had bezocht.
Respectvolle stilte
Hoofdman Jan van Riel van het Gilde St. Ambrozius riep de vendeliers van de drie gilden op hun vendels te zwaaien voor ‘God, Koning en de Loonse Gemeenschap’. Edwin Molenschot bracht de klanken van het Taptoesignaal, gevolgd door twee minuten stilte. Ieder verzonken in zijn gedachten. De vogels zongen door, de regen tikte op de bladeren van de bomen en in de verte was de slag van een torenklok te horen. Verder was het stil. Respectvol stilte. Met het Wilhelmus werd de herdenking afgesloten.
Erehaag voor deelnemers
Frans van Dongen dankte iedereen voor de komst naar het Vredesmonument waarna de stoet richting de Horst vertrok. Daar aangekomen vormden de drie Gilden en de scouting een erehaag voor de deelnemers, als dank voor hun aanwezigheid bij deze dodenherdenking van 4 mei 2024.
Zie verderop nog meer foto’s van dodenherdenking 4 mei 2024.