Om het schuldentaboe bij jongeren te doorbreken, hebben de Langstraatgemeenten Loon op Zand, Waalwijk en Heusden de handen ineen geslagen en een schulden-escape koffer samengesteld. Daarmee zullen zogeheten ‘consulenten geldzaken’ lessen gaan geven op de middelbare scholen in de regio.
Door Jack IJpelaar
Langstraatgemeenten werken samen aan lessen over schuldenproblematiek bij jongeren. Afgelopen donderdag was er in de raadszaal van de gemeente Loon op Zand een bijeenkomst voor de consulenten geldzaken van de gemeenten Waalwijk, Heusden en Loon op Zand voor een laatste training. De wethouders van de betrokken gemeenten waren daarbij aanwezig.
Interactief lespakket
Het interactief lespakket over geld, dat de Langstraatgemeenten hebben samengesteld, moet de jongeren helpen te begrijpen hoe geldproblemen ontstaan en hoe ze schulden kunnen voorkomen. De consulenten geldzaken zullen middelbare scholen in de Langstraatregio bezoeken en zelf de lessen gaan geven aan derdeklas leerlingen. Die krijgen vooraf een flyer toegestuurd met informatie hoe ze geldzorgen kunnen voorkomen. Tijdens de lessen gebruiken de consulenten de Schuldenescape. Dit is een escape-koffer met leuke uitdagingen.
Stress door schulden
De schuldenescape combineert lastige thema’s met leuke dingen, met als doel het doorbreken van het schuldentaboe onder jongeren. Dit nieuwe middel laat jongeren ervaren wat het is om met stress te leven door schulden. Ze leren ook hoe stress het oplossingsvermogen aantast. Door de escape-ervaring voelen jongeren sneller de ruimte om hun eigen zorgen te delen en beseffen ze dat het belangrijk is om op tijd hulp te vragen.
Signalen herkennen
Wethouder Tess van de Wiel van de gemeente Loon op Zand vindt het belangrijk om het taboe op schulden te doorbreken. “Jongeren moeten begrijpen hoe ze met geld om moeten gaan. Door de inzet van schuldenescape leren jongeren spelenderwijs signalen herkennen die tot schulden kunnen leiden. Dat kan veel geldproblemen voorkomen. Samen met Heusden en Waalwijk zorgen we ervoor dat jongeren in de regio een goede start maken met hun geldzaken.”