Kees de Jong en Riky Kuijpers traden in het huwelijk nadat er drie jaren aan verkering aan vooraf waren gegaan. Maar waar en wanneer de vonk oversloeg, dat weten ze niet meer precies. Was het al bij Riky thuis? Of toen ze samen naar de film gingen? Of was het toch tijdens de dansles waar ze samen op zaten? Op 28 januari vierden ze hun diamanten bruiloft.
Door Jack IJpelaar
Kees (86) en Riky (83) zijn beiden geboren en getogen in Loon op Zand. Kees binnen een gezin van zes kinderen. Bij Riky zijn er zeven kinderen. Als Riky van de middelbare school komt, gaat ze aan de slag op het administratiekantoor van het Elizabethziekenhuis in Tilburg. De vader van Kees heeft een aannemingsbedrijf en Kees zijn moeder runt De Bazar, een winkel in huishoudelijke artikelen, speelgoed en textiel. Aanvankelijk is de winkel een filiaal van Meijs-Van Gorp uit Tilburg maar tijdens de oorlogsjaren wordt de winkel overgenomen en krijgt de naam De Bazar. Nadat hij de dienstplicht heeft vervuld en zijn school heeft afgemaakt gaat Kees in de winkel van zijn moeder werken. Hij breidt het bedrijf uit met woningstoffering, kachels en wasmachines. Daarnaast helpt hij bij zijn vader in het aannemingsbedrijf.
Samen naar de film
Via De Bazar verhuurt Kees in die tijd ook kachels en wasmachines en als de familie Kuijpers een wasmachine wil huren komt Kees die installeren. Hij vindt de dochter des huizes een heel aardig meisje en vraagt haar meteen of ze met hem naar de film wil. Riky stemt toe. Een keer film wordt meerdere keren film en ze gaan ook samen op dansles. Ze kunnen het al snel goed vinden met elkaar al zijn ze niet helemaal duidelijk over het moment dat de vonk is overgeslagen. Na drie jaar verkering stappen ze op 28 januari 1964 in het huwelijksbootje.
Trouwdag niet toevallig op dinsdag
De trouwdag is op een dinsdag en dat is niet toevallig. “De reden was dat op dinsdagmiddag De Bazar altijd gesloten was, dus dan hoefden we voor de trouwdag maar een halve dag te sluiten”, zegt Kees daarover. Het jonge paar trekt in bij de ouders van Kees, bij de winkel. Vanaf de trouwdag gaat Riky haar schoonmoeder assisteren in De Bazar. Kees werkt ook voor het bedrijf maar is ook nog vaak in het aannemersbedrijf van zijn vader om te helpen. Daarnaast is Kees als vrijwilliger actief bij de brandweer, waar hij uiteindelijk hoofd brandwacht wordt.
Invoer van de Euro
Na een jaar verhuizen de ouders van Kees naar Kerkstraat 20. Daardoor krijgen Kees en Riky meer ruimte voor het gezin. De kinderen Nicole en Roel worden er geboren. De Bazar is in die jaren vanwege het brede assortiment een drukke zaak. Op wat voor gebied je ook naar iets op zoek bent, bij de Bazar kun je meestal vinden wat je zoekt. Wanneer rond de tachtiger jaren de grote woninginrichtingsbedrijven hun intrede doen stop Kees met de woonstoffering omdat daar niet tegen op te boksen is. Kees neemt vervolgens het aannemingsbedrijf van zijn vader over. Als in 2002 de Euro wordt ingevoerd stoppen ze met De Bazar en het aannemingsbedrijf en gaan ze met pensioen. Ze blijven wel boven het pand wonen waar zich vroeger De Bazar bevond (huidige Kruidvat) en wonen daar nog steeds.
Gezellig met familie in eigen bosperceel
Riky is sinds die tijd veelvuldig te vinden in zorgcentrum De Venloene en in Residentie Molenwijck waar zij vrijwilligerswerk doet. Kees heeft veel geholpen met verbouwingen bij de kinderen. Samen trekken ze er vaak op uit met de fiets en genieten ze van vakanties. Ze zijn vaak te vinden in hun privé bosperceel. Daar is ook een zwembad en ze komen er graag bij elkaar met de kinderen en kleinkinderen. In juni gaan ze hun huwelijksmijlpaal op gepaste wijze vieren met familie en vrienden. Burgemeester Hanne van Aart kwam het diamanten paar namens de gemeente feliciteren met een taart, een ruiker bloemen en een passend cadeau.