Barend Kloppenburg uit Drunen bedacht een eenvoudige oplossing voor een duurzame verwarming met een warmtepomp in combinatie met een convectorput. De case-study betrof een jaren ‘70 huis met convectorputten en zonder vloerverwarming. De verwarming vindt plaats met een hybride systeem waarbij een luchtwarmtepomp is toegevoegd aan het bestaande CV systeem. In het huis zaten al convectorputten, met een eenvoudige modificatie blijken deze uitstekend te functioneren met een lage temperatuursysteem.
”Vaak wordt er gedacht dat convectoren niet werken bij een lage temperatuursysteem”, vertelt Kloppenburg. Bij een CV installatie op gas gaat er water van 60-70 graden of warmer door de leidingen. Bij een warmtepomp is de temperatuur vaak maar 35 graden waardoor de convectorput niet ’wakker’ wordt.
Testcase
De woonkamer in deze test beslaat zo’n 70 vierkante meter en werkt met drie convectorputten en zonder vloerverwarming. Vloerverwarming werkt doorgaans uitstekend in combinatie met een warmtepomp maar voor de convectorputten moest een oplossing worden gevonden want een warmtepomp brengt geen water van 70 graden Celcius. Een booster kan geforceerd meer lucht langs de radiator voeren waardoor deze ook bij lagere watertemperaturen kan functioneren. Maar een convectorput booster werkt in een traditionele convectorput niet optimaal
Op het internet vond Barend vele soorten boosters die allemaal volgens ongeveer hetzelfde principe werken. ”Dat is in feite de thermiek nabootsen en daarmee de koude lucht geforceerd door de convector heen slepen. Ik vond dat dit beter kon en bedacht het volgende: Door op 15 cm hoogte boven de convector de put geheel af te sluiten ontstaat er een ’luchtkamer’. De afsluiting kan bijvoorbeeld een plaat multiplex zijn. Afhankelijk van de lengte van de put komen er één of meerder PC ventilatoren van 80mm diameter in. Net als bij andere systemen schakelen de ventilatoren in als er sprake is van warmwateraanvoer. Als de ventilatoren gaan draaien ontstaat er in de luchtkamer boven de convector een onderdruk welke alleen kan worden vereffend met lucht die door de convector heen wordt gezogen. Dit werkt efficiënter dan bij een booster omdat nu de gehele convector warmte kan afgeven aan de luchtstroom.”
Verbluffend resultaat
Bij een wateraanvoer van 35 graden begon al onder de 30 graden warme lucht uit de drie putten op te stijgen en na 40 minuten was de kamertemperatuur met 0,7 graden toegenomen. Bij de juiste ventilatorkeuze is het geluidsniveau nihil.
Gedurende 2023 zijn er nog verdere verbeteringen aangebracht, onder andere de ventilatorkeuze en de elektrische uitvoering en aansturing. Kloppenburg: ”Met trots kan worden gemeld dat deze jaren ‘70 woning per september 2023 van het gas af is.” De toepassing is inmiddels in enkele tientallen putten geïnstalleerd en de reacties zijn alom positief. Men voorziet ook zeker een verlaging van de wateraanvoertemperatuur, en dus een besparing op de energierekening.
Eenvoudig zelf te maken of te laten maken
Een bestaand systeem kan zo eenvoudig worden omgebouwd. Als er bijvoorbeeld een bijzondere vloer in de woning zit of als de installatie nog in goede staat is kan dit een goede afweging zijn. De benodigde materialen en gereedschappen zijn eenvoudig en betaalbaar te verkrijgen. De modificatie is goed zelf te doen of door een timmerman te laten maken. Raadzaam is wél om de plaat wat omhoog te werken want als je de ventilatoren te dicht op de convector plaatst werkt waarschijnlijk niet de héle convector mee.
Verdere informatie
Voor vragen, meetgegevens en een bouwbeschrijving kunt u zich kosteloos wenden tot Barend Kloppenburg: b.kloppenburg@wxs.nl of 06 53 82 29 32.