Sinds 2017 is de Aziatische hoornaar aanwezig in Nederland. Deze invasieve exoot maakt enorme nesten en heeft daarmee een zeer grote behoefte aan eiwitten voor haar broed. Deze eiwitten worden met name verkregen door bijen te vangen, maar ook andere insecten staan op het menu. Deze hoornaars vormen een grote bedreiging en nesten dienen zo snel mogelijk opgespoord te worden. Bijenhoudersvereniging St Ambrosius Dongen/Kaatsheuvel is hier nu actief mee bezig.

De Europese hoornaar

De Europese hoornaar komt in heel Europa voor en is bekend als paardenwesp. Hij lijkt op een wesp met zijn gele achterlijf, maar dan twee keer zo groot. Verder zie je een roodbruine kleur op zijn borststuk, kop en poten. Deze hoornaar eet voornamelijk muggen en vliegen. Hij is dus zeer nuttig. Jazeker nuttig... alle wespen vangen weer beestjes waar wij last van hebben.

Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar daarentegen eet voornamelijk bijen en andere bestuivende insecten. Hij is bijna twee keer zo groot als een wesp. Hij is te herkennen aan zijn gele poten, zijn voornamelijk zwarte borst en zijn zwart met donkergeel achterlijf. Deze verre ’neef’ van onze hoornaars treffen we niet graag op eigen bodem. Hij vangt bijna alle vliegende insecten. Hij bouwt een extreem groot nest met veel nakomelingen, die ook weer insecten eten. De koningin zorgt elk jaar voor honderden nieuwe koninginnen. Deze beginnen in het voorjaar weer met een nieuwe kolonie wespen.

Met name bijen hebben het zwaar te verduren. Het teloor gaan van al deze insecten is een groot verlies voor onze biodiversiteit en ook komt de bestuiving daardoor in de knel. Ook fruittelers verliezen oogst door deze vraatzuchtige rovers. In Frankrijk en België is dit al een groot probleem. In Zuid-Nederland rukt deze soort in hoog tempo op.

Opsporing

De provincies hebben de opdracht gekregen deze opmars te beteugelen. Imkerverenigingen in het hele land hebben zoekploegen opgezet om nesten op te sporen. Vanaf het voorjaar hebben leden van onze vereniging hoornaar-vallen gezet om jonge koninginnen te vangen, voordat ze met een nieuw nest beginnen. Inmiddels is het najaar en is het zaak de nesten zo gauw mogelijk op te sporen. Hiervoor gebruiken we wiekpotten: lokpotten met een zoete vloeistof gemaakt van 1/3 suiker, 1/3 witte wijn en 1/3 bier. Deze hangen we bij mensen thuis of in het openbaar groen. Er hangt info bij! Signaleer je een Aziatische hoornaar, meld dat via de site of het telefoonnummer van de contactpersoon. Door te kijken welke kant de hoornaar wegvliegt, kan de ligging van het nest bepaald worden. De nesten kunnen hoog in een boom hangen als een beige bal, maar ook in bijvoorbeeld een dichte klimopstruik zitten. Is het nest gevonden, dan wordt het door een professioneel bedrijf opgezogen en vernietigd.

Hulp hard nodig

We hopen dat een ieder rondkijkt in zijn eigen omgeving en dat hij/zij het meldt als er hoornaars te zien zijn. Alleen samen kunnen we deze vraatzuchtige hoornaars aanpakken. Ze vormen écht een grote bedreiging voor al onze insecten!

Marja van Hedel

Secretaris St Ambrosius Dongen/Kaatsheuvel

06.40015737