Had iedereen maar zo’n enthousiaste geschiedenisleraar als Mattie Trommelen, dan werd het nooit zo’n saaie opsomming van feiten als vroeger in onze les. Zondagmiddag gaf Trommelen bij het Brabants Museum Oud-Oosterhout een lezing over de geschiedenis van vrijheid voor zo’n 60 man. Veertien historische gebeurtenissen die de geschiedenis veranderden, passeerden de revue. Daarna werd het een interactieve ranking the facts. Wat was volgens het publiek de top drie van belangrijkste gebeurtenissen?
Die gebeurtenissen gingen vooral over onvrijheid. Mensen zoals u en ik die het beu waren en in verzet kwamen tegen degenen die de baas speelden.
Robin Hood
We begonnen in 508 v.Chr. in Athene toen mannelijke burgers van 18+ een stem kregen en de eerste democratie ter wereld ontstond. Via Robin Hood, het verzet tegen Filips II en een revolutionair boek van Spinoza kwamen we uit bij de Amerikaanse en Nederlandse grondwet. Daarna gingen we via de afschaffing van de slavernij in 1865, naar dolle Mina Drucker (vrouwenstemrecht) en het einde van de apartheid met Nelson Mandela. Op elke gebeurtenis liet Trommelen met een aanstekelijk enthousiasme zijn historische licht schijnen en hij eindigde in 2001 bij het homohuwelijk.
Victor Mids
Toen konden de aanwezigen de gebeurtenissen ranken in een top 3 en volgde een spannende stemronde. Als een ware Victor Mids had Trommelen de nummer 1 al voorspeld. Dat bleek 1865, de afschaffing van de slavernij. Nummers twee en drie waren minder voorspelbaar. Thorbecke, die met zijn grondwet de macht van koning Willem II aan banden legde, eindigde op twee. Nummer drie werd filosoof Spinoza die zich in 1670 uitsprak voor democratie, tolerantie en vrijheid van meningsuiting. En ja, daar kunnen we nog steeds een voorbeeld aan nemen. Of zoals Spinoza’s collega Hegel ooit zei: de geschiedenis leert ons uiteindelijk alleen dit, dat de mensen niets van haar willen leren.
Daarna konden de toehoorders in het museum rondkijken, een drankje doen en was het tijd voor het optreden van ‘Het Koor van Toen’ dat enkele bevrijdingsnummers zong.
CC