‘En hoe kun je daar op jouw manier een positieve bijdrage aan leveren?’ is de vraag die hierop meestal volgt. Film op locatie heeft in maart weer leuke partners gevonden en samen met hen nodigen ze je uit om te komen kijken naar films, die je antwoord geven op deze vragen. De natuur staat hierbij centraal. Met het team van Boom-plant-dag Oosterhout verwelkomen ze het publiek bij IVN Natuurtuin Oranjepolder op zondagmiddag 16 maart. Op vrijdagavond 21 maart wordt er samen met circulaire ondernemers uit Oosterhout een gezellige avond over duurzaam design en hergebruik georganiseerd.
Op zaterdag 15 maart van 11.00 uur tot 15.00 uur worden er weer op diverse locaties gratis bomen/struiken uitgedeeld. Bij het MEK aan de Veerseweg 100, Floralia Park Beneluxweg 63, de Voedseltuin aan de Domeinweg en bij Heijkant Hovenier, Helleke 13.
Wilding
Na gedane arbeid op zaterdag is het zondagmiddag 16 maart tijd om een kijkje te nemen in de tuin van een ander. De IVN Natuurtuin Oranjepolder is vanaf 14.00 uur open. Het programma start om 14.30 uur met een inleiding door Hans van de Roer. Vervolgens wordt de film Wilding vertoond. De film vertelt het verhaal van een jong stel dat -samen met de natuur- hun failliete, vierhonderd jaar oude familielandgoed probeert te redden. Het jonge stel vecht tegen oude tradities en durft het lot van hun boerderij compleet in handen van de natuur te leggen. Ze breken de hekken af, geven het land terug aan de aarde en vertrouwen het herstel toe aan een bonte mengeling van zowel tamme als wilde dieren. Het is het begin van een groots experiment dat zal uitgroeien tot een van de belangrijkste herbebossingsprojecten in Europa.
A world to shape
Het experiment uit Wilding is deels gebaseerd op een stopgezet project in de Oostvoornse plassen. Op vrijdagavond 21 maart wordt er middels de film A world to shape verder ingezoomd op Nederlandse initiatieven. Nienke Hoogvliet (1989) en Dave Hakkens (1988) vertegenwoordigen de nieuwe generatie Dutch Designers van dit moment. Deze generatie is doordrongen van het besef dat grondstoffen uitgeput raken, energie schaars is en ook de globalisering dwingt tot nieuwe, kleinschalige productiemethoden. De missie van Nienke is om de op één na meest vervuilende industrie ter wereld -de kledingindustrie- te verduurzamen. Momenteel werkt zij aan de verschillende duurzame toepassingen van zeewier, zoals verf gemaakt uit zeewier. Dave zet in zijn project Kamp een woon/werk gemeenschap op met een minimale carbon footprint. Hij maakt een blauwdruk voor een nieuwe samenleving en deelt alles open source, zodat iedereen het kan overnemen en verbeteren en het systeem wereldwijd toepasbaar is.
Goodiebag
Oosterhout SDG lokaal nodigde duurzame ondernemers uit de regio uit, om voor en na de film hun producten en bedrijven te presenteren. Plenair vertellen onder andere Mara Riviera van Marablu en Nikkie Westenburg van 2dehandsbouwmaterialen hoe zij circulariteit toepassen in hun bedrijf. Loop langs bij Marion Pluimes van De groene Kookstudio of maak een praatje met Esther Martens van Stomerij de basiliek en verbaas je over de kledingstukken die zij nog kan repareren.
Om 19.30 uur gaan de deuren open bij Stichting Bock, Paterserf 10. Om bij te dragen aan hergebruik, wordt iedereen uitgenodigd om een interieur artikel mee te nemen en deze op de ruiltafel achter te laten. Aan het eind van de avond kunnen de bezoekers dan hun eigen goodiebag vullen met informatie en artikelen die hen blij maken. Maar informatie en tickets op www.filmoplocatie.nl