Op dinsdag 14 januari jongstleden was het de eerste keer: 150 schoolkinderen van groep 7 en 8 uit Oosterhoutse scholen gingen op de fiets naar het filmtheater de Bussel. In groepen van plm. 25 kinderen, allemaal met over hun winterjas een geel veiligheidsshirt getrokken, kwamen zij ’s morgens samen om het eerste deel van het educatieve Schoolbootprogramma “Biesbosch onder Vuur” programma mee te maken.
Dit programma wordt georganiseerd door Staatsbosbeheer Schoolboot en Cultuureducatie Amerstreek en is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Oosterhout met 80 jaar Bevrijding en verschillende fondsen.
In de film gaan de leerlingen in hun beleving terug naar 1944/1945, 80 jaar geleden, de tijd van de laatste twee jaren van de Tweede Wereldoorlog in de Brabantse Biesbosch, de tijd dat ten zuiden van de Amer bevrijdgebied was, maar aan de overkant bij Drimmelen, de Hongerwinter nog moest beginnen. Waar vanaf begin november 1944, 21 verzetsstrijders bereid waren om berichten, microfilms, koeriers, medicijnen, piloten, joden, zelfs een generaal vanaf Werkendam en Sliedrecht via de Biesbosch of de Nieuwe Merwede, dwars door de frontlinie naar het bevrijde zuiden, Lage Zwaluwe, Drimmelen heen en weer, over te brengen. Ze stonden al snel bekend als "linie- of line-crossers".
In de maanden die nog restten tot de totale bevrijding, met grofweg 180 nachten die lang niet allemaal maanloos waren, werden 374 crossings uitgevoerd.
De film vertelt het verhaal van Frank, een avontuurlijke jongen uit Werkendam. Hij vaart, met gevaar voor eigen leven dwars door de Duitsers bezette Biesbosch in een kano, van bezet Werkendam naar bevrijd Drimmelen, om, in Drimmelen, insuline te halen voor zijn zieke zus. Daar aangekomen wordt het zaak om, met de insuline, weer terug naar Werkendam te komen. Hij wordt daarbij geholpen door de Liniecrossers, maar wordt toch door de Duitsers gepakt en verhoord. Gelukkig is de Duitse commandant iemand, die Frank wil helpen, maar zelf ook plannen heeft…!
Het tweede deel, als vervolg op de film, is, dat de schoolkinderen met de boot een bezoek brengen aan de filmlocaties in de Brabantse Biesbosch, waar toen de onderduikers, verzetsstrijders, maar ook gevangen genomen, ontwapende en gedeserteerde Duitse soldaten moesten overleven. En gaan wandelen in kleine groepjes, onder begeleiding van speciaal voor dit thema opgeleide gidsen, die de verhalen over de WOII en 80 jaar Vrijheid weten te combineren.
Gisteren, dinsdag 11 maart gingen er, wederom op de fiets met hun gele hesjes aan, gespreid over de hele dag, 375 schoolkinderen naar de film en gaan zij in de komende maanden, later, per groep de vaarwandeltocht in de Brabantse Biesbosch (er)varen.