Basiliek St. Jan,

Vrijdag 28 februari 9.00 uur Eucharistieviering J. van Velthoven, waarna Rozenkransgebed

Zaterdag 1 maart 11.00 uur Opening Carnaval J. van Velthoven

Zondag 2 maart 11.00 uur Eucharistieviering J. van Velthoven m.m.v. Gregoriaans koor, kinderwoorddienst. Misintenties: Ien van Bourgondiën, Nan Broeders-van Dongen.

H. Cornelius/Den Brink Den Hout

Zaterdag 1 maart geen viering

Donderdag 27 februari 10.00 uur Woord en gebed, E. de Kever

H. Johannes de Doper, Oosteind

Zaterdag 22 februari 19.00 uur samenkomst rond Woord en gebed in pastorie

Dinsdag 25 februari 10.00 uur Eucharistieviering J. van Velthoven in pastorie

H. Marcoen, Dorst

Zondag 2 maart 9.30 uur Eucharistieviering J. van Velthoven m.m.v. Gemengd koor en aandacht voor Carnaval met Hofkapel en klein gevolg.

Misintenties: ouders Rijnders-Carton, Piet van den Heijkant en zoon Cees.

Verrijzenis

Zondag 2 maart, 9.30 uur samenkomst rond Woord en gebed

Woensdag 9.30 uur samenkomst rond Woord en gebed

Caritascollecte Kerk in Nood

In de Catharinaparochie ontmoeten we ook medechristenen die vanwege hun geloof uit hun land hebben moeten vluchten. Kerk in Nood helpt christenen over de hele wereld waar zij worden vervolgd of onderdrukt, in pastorale nood zijn en waar armoede en geweld de menselijke waardigheid aantasten. Naast noodhulp is er aandacht voor herbouw van door oorlog vernielde kerken maar ook voor opleiding van priesters en leken. Samen helpen we christenen in nood en houden we het geloof levend.

Askruisje

Woensdag 5 maart om 19.00 uur nodigen wij u uit voor de viering van Aswoensdag in de basiliek. Wat betekent het askruisje eigenlijk? As staat symbool voor de menselijke eindigheid en sterfelijkheid. Op Aswoensdag worden we er dus aan herinnerd dat we slechts een beperkte tijd op aarde hebben. Enerzijds kan dat besef ons triestig en moedeloos maken. Anderzijds kan het ons ook aanmoedigen om de kostbare tijd die we hebben zo kwaliteitsvol mogelijk in te vullen, zowel in de relatie met onszelf, de ander, de natuur, als in onze verhouding tot onze Schepper, God die wij Vader noemen.

In de lijn hiervan wijst as er ons ook op dat we niet volmaakt zijn. We zijn niet alleen ’beperkt’ in onze levensduur (kwantiteit), maar ook ’kwaliteitsvolle’ omgang in onze relatie met onszelf, anderen, de natuur of met God laat soms te wensen over. Met het askruisje drukken we dan ook het besef uit dat we fouten en tekortkomingen hebben (groot of klein) en dat we hiermee, gedurende de komende vastentijd, aan de slag willen gaan.

Bovendien heeft as een reinigende kracht. In primitieve culturen werd as zelfs gebruikt om te wassen. Deze symboliek onthult dan ook dat de vastenperiode gezien kan worden als een periode van ’reiniging’.

Voor de laatste betekenis die schuilgaat achter het ’as’ van het askruisje verwijzen we naar een eeuwenoude gewoonte om braakland af te branden om de grond zo opnieuw heel vruchtbaar te maken. Vruchtbaarheid ofwel nieuw leven dat hieruit volgt wordt ons dus toegewenst bij het opleggen van het askruisje. Met andere woorden: niet onze tekortkomingen worden in de verf gezet, maar juist de nieuwe kansen die we krijgen. Als dat geen hoopgevende boodschap is! (bron kerknet.be)

Je hoeft geen regelmatig kerkganger te zijn of lid van die kerk om mee te mogen doen.