Eigenlijk was het een vrijheidswandeling. Maar niet over elke straat valt een oorlogsverhaal te vertellen en VVV-gids Adrie Kersten zat vol met andere anekdotes. De deelnemers op deze regenachtige zaterdagmiddag hadden wel oren naar al die Oosterhoutse geschiedenis. In de groep opvallend veel (oud-)cursisten van de Oosterhout Academie en ook onze kersverse burgemeester met zijn partner die van hun inburgering serieus werk maken.

Het startpunt voor de 23 deelnemers aan de vrijheidswandeling afgelopen zaterdagmiddag was op de Heuvel. VVV-gids Adrie Kersten stak er meteen van wal met een bevrijdingsverhaal. Want op Heuvel 4 woonde Van der Scheuren die tot 1943 burgemeester was. Daar stopten op 30 oktober 1944 de Engelse tanks. De jongen die als gids op een tank was meegereden vroeg aan kapelaan Van Mierlo van de Heilig Hart parochie die daar stond. “Zijn er nog Duitsers?” De kapelaan antwoordde ontkennend. Binnen no time stond de Heuvel vol met uitgelaten burgers die tussen de tanks een bevrijdingsfeestje bouwden. Maar elders waren nog Duitse militairen verstopt die toen op de vlucht sloegen. Oosterhout kwam weer onder artillerievuur te liggen. Zo werden in de dagen rond de bevrijding nog 28 inwoners gedood en 31 gewond.

Milde straf

Bij Arendstraat 13 stopte Kersten op de plek waar de destijds ´foute´ burgemeester Mertens op stand woonde en nu twee winkels zijn. Voor een NSB-burgemeester viel hij nog wel mee. “Mertens zette 7 mensen op werktransport,” vertelde Kersten. Na de oorlog werd hij gestraft. “Vier jaar met aftrek voorarrest. Dat was nog mild.” Even verderop woonde André Smits in het pand waar nu C&A zit. “Vanuit zijn huis maakte hij heimelijk foto’s die hij zelf ontwikkelde. Dankzij hem is er veel puntgaaf beeldmateriaal bewaard gebleven.”

Later in de wandeling komen ook andere verhalen aan bod. In de Zandheuvel over de Oosterhoutse pottenbakkers, bij hun woning in de Kloosterstraat ging het over de architectenfamilie Oomen en voor de voormalige pastorie van de Sint Antoniuskerk over pater/verzetsstrijder Kerssemakers. En Willem van Duivenvoorde kwam ter sprake bij een van de slotjes. Die bleek onder de deelnemers nog een nazaat te hebben. Zoals Lieneke uit Oosterhout uw verslaggever vertelde: “Ik heb onze stamboom uitgezocht op My Heritage. Via twee takken bleek de familie aan Van Duivenvoorde gelinkt.” Soms is de geschiedenis dichterbij dan je denkt.

Vrijheid

De wandeling eindigde bij het oorlogsmonument in het Slotpark. Daar werd het tragische verhaal verteld over de Duitse V1-raket die op weg naar Antwerpen neerstortte op de boerderij van de familie Bogers. Veertien mensen werden gedood op die 15e februari 1945. Na al deze indrukwekkende verhalen kon het gezelschap zich opwarmen bij, hoe toepasselijk, De Vrijheid. Daar gingen enkele oude foto’s rond en kwamen nog andere verhalen aan bod om de Oosterhoutse geschiedenis levend houden.

Kijk voor meer vrijheidswandelingen en bevrijdingsactiviteiten op: www.beleveninoosterhout.nl/80-jaar-bevrijding

CC