Goed nieuws voor inwoners van Midden-Brabant en West-Brabant Oost: gemeenten, huisartsen, ggz-instellingen, zorgverzekeraars en welzijnsorganisaties slaan de handen ineen om mentale gezondheidszorg toegankelijker en effectiever te maken. De gezamenlijke plannen zijn goedgekeurd door zorgverzekeraars CZ en VGZ, wat betekent dat de ontwikkeling en implementatie nu echt van start kan gaan.

In de samenwerking tussen huisartsen, ggz en gemeenten ligt de nadruk niet alleen op medische behandeling, maar ook op preventie en sociale ondersteuning. Veel mentale problemen hebben onderliggende oorzaken, zoals eenzaamheid, woonsituatie of schulden. Door nauwer samen te werken met het sociaal domein wordt gekeken naar de beste ondersteuning per situatie.

”In plaats van simpelweg door te verwijzen, nemen we samen een gedeelde verantwoordelijkheid voor de begeleiding.”, legt Maud Voermans uit, directeur van Zorroo (huisartsenzorggroep regio Oosterhout). Inwoners kunnen hierdoor sneller terecht bij de juiste hulpverlener(s). Dit gebeurt zoveel mogelijk in de eigen wijk of bij de huisarts.

Verkennend Gesprek

Een belangrijk onderdeel in de samenwerking is het Verkennend Gesprek. Hierin verkent een professional uit de zorg of het sociaal domein de hulpvraag met de inwoner. “In plaats van te zeggen: ’Wij weten het niet meer, dus we verwijzen door,’ gaan we samen in gesprek: ’Wat hebben we nodig om deze persoon op dit moment zo goed mogelijk te ondersteunen?’ Dat vraagt om maatwerk en een aanpak die echt past bij de situatie”, vertelt Maud Voermans.

Dankzij deze aanpak krijgen inwoners niet alleen de zorg die ze nodig hebben, maar ook bredere ondersteuning. Bovendien worden onnodige ggz-verwijzingen voorkomen, zodat inwoners die het wél nodig hebben sneller hulp krijgen.

Naast een nauwere samenwerking, spelen ook digitale mogelijkheden een belangrijke rol in de gezamenlijke plannen. E-health en blended care (combinatie van online en fysieke zorg) worden ingezet om de capaciteit te vergroten en wachttijden te verkorten. Naar verwachting zal het transformatieplan uiteindelijk zorgen voor 20% minder doorverwijzingen naar de specialistische ggz en een significante verkorting van wachttijden.

FACT+-team: voorbeeld uit de praktijk

Een voorbeeld van een succesvolle samenwerking uitgebreid wordt, is de integrale aanpak van het FACT+-team. Dit team bestaat uit zowel zorg- als welzijnsprofessionals die samen verantwoordelijk zijn voor de zorg en ondersteuning aan inwoners met ernstige psychiatrische aandoeningen. Het FACT+-team biedt zowel begeleiding als behandeling. De nadruk ligt op het ondersteunen van deze inwoners in hun dagelijkse leven en het verbeteren van hun algehele welzijn. De zorg wordt zo veel mogelijk in de wijk geboden, wat betekent dat het team bekend is met de lokale context en de specifieke problemen die zich daar voordoen.

Digitale mogelijkheden

De inzet van digitale mogelijkheden speelt een belangrijke rol voor het succes van de aanpak. E-health en blended care (combinatie van online en fysieke zorg) worden ingezet om de capaciteit te vergroten en administratieve lasten te verminderen. Hierdoor ontstaat meer ruimte bij professionals om zorg of ondersteuning te bieden.

Naar verwachting zorgt het transformatieplan uiteindelijk voor 20% minder doorverwijzingen naar de specialistische ggz en een significante verkorting van wachttijden. Inwoners in de regio krijgen zo sneller de hulp die ze nodig hebben, zodat mentale zorg in de regio écht toegankelijk wordt voor iedereen.