Voor het eindexamen oefenen leerlingen vaak thuis of op een rustige plek. Zo niet als je examenkandidaat bent bij de afdeling HBR (horeca, bakkerij en recreatie) van het Hanze College. Dan moet je op een andere manier aan de bak. Dat gebeurde afgelopen vrijdag toen de leerlingen hun vaardigheden op school konden oefenen in een drukbezocht restaurant.
Want tijdens de restaurantweken op het Hanze College wordt negen weken een restaurant nagebootst waar de leerlingen kunnen warmdraaien. Hier wordt aan de gasten een zelf bereid driegangenmenu geserveerd. Er hadden zich vrijdag maar liefst 26 proefpersonen aangemeld, waaronder wethouder Beenhakker en drie ambtenaren. “En dan moesten we nog enkele collega’s teleurstellen die eigenlijk ook meewilden.”
Bloesje
In de keuken was de keukenploeg druk bezig met de couverts van het voorgerecht. De gastheren en -dames serveerden hun gasten vast een stukje stokbrood, keurig met de serveertang en aan de linkerzijde. “Tafel 7 moet ook nog,” werd gefluisterd en daar stoof er al een leerling op af. Na het welkom van de docent werd het voorgerecht geserveerd door deze vierdeklassers die voor het eerst in de bediening bleken te staan. “Als er iets is, trek de leerlingen dan vooral aan hun gestreken bloesje,” zei hun docent.
Lekker
Lieke (15) en Jaimy (16) hielden alles goed in de gaten. “Is dit droge wijn?” checkte Jaimy na de vraag van een gast, terwijl ze de het etiket van de Sauvignon Blanc bekeek. 0.0 dat dan weer wel. Keurig schonk ze nog een glas in. Toen bleek opeens dat er een voorgerecht te weinig was. Even was er reuring, maar de keukenploeg ging gauw aan de slag en Sebastiaan zette dit allerlaatste bordje neer. Nu kon ook Arjen Jongevos gaan genieten van zijn salade van kip en mango, geserveerd met een kerriemayonaise. “Ja, het is hard werken in de horeca,” zei hij terwijl hij begon te eten. “Is alles naar wens?” vroeg Jaimy aan de tafelgenoten. Alle gasten knikten. “Lekker!” klonk het in koor.
CC (foto’s Casper van Aggelen)