“Natuurlijk hebben wij geheimen voor elkaar en die ga ik hem ook nooit vertellen”, lacht een dame van Amsterdamse afkomst. “Maar dat is wederzijds hoor.” Niet minder dan 70 gouden bruidsparen werden door de gemeente ontvangen in het pannekoekenhuis in Den Hout.
Een flinke lichting dus, groter dan die in het voorjaar. Dat heeft – vermoedelijk naast de liefde - ook te maken met de belastingen, want als je aan het eind van het jaar trouwde had je een flinke aftrekpost over twaalf maanden. Wie in mei trouwde ving maar vijf maanden extra.
Ook opvallend: Alle dames droegen de achternaam van hun man. Kennelijk is het pas in 1999 mogelijk geworden dat de dames hun meisjesnaam mochten blijven gebruiken als ze gingen trouwen. Burgemeester Backhuis haalde nog wat feitjes op uit 1974: Abba won met Waterloo, we werden tweede op het WK, er waren dat jaar 110.000 huwelijken in Nederland en Radio Veronica verdween. Een hoekhuis met garage kostte toen nog net geen ton, in guldens hè. Ergens in een ietwat verloren hoekje zaten Kees en Marijke Lodewijks. Hij werd in Oosteind geboren maar verhuisde met zijn ouders al snel naar Dongen. “Mijn vader was militair en werd overgeplaatst naar Dongen, dus ik kom daar eigenlijk ook vandaan”, aldus Marijke. Wij zijn elkaar ook in Dongen tegengekomen en zijn daar ook getrouwd. “Ja, op 27 december. Inderdaad belastingtechnisch, maar ook hoefden we de bloemen in de kerk niet te betalen, die hingen er nog van kerstmis”, lacht haar echtgenoot. Snel na hun huwelijk verhuisden ze naar Oosterhout. “In Dongen zat alles ‘op slot’, hier konden we aan de Basielhof een huis kopen. We waren de eerste bewoners en wonen er nog”, aldus de gepensioneerde kadastermedewerker. Toen er (drie) kinderen kwamen moest Marijke stoppen met werken. “Ik denk niet dat dat moest, maar iedereen deed dat”, zegt ze. Toen kwam er een plekje vrij bij het complete gezelschap en moesten ze verkassen. “Maar die kleurplaat neem ik mee”, aldus Kees.
Waarop de soep en pannekoeken werden opgediend en er wellicht hier en daar toch nog een geheim werd ontfutseld.
evr
(foto’s Casper van Aggelen)