“Hoezo vakantie? Wij zijn aan het verbouwen jongen en dan heb je geen vakantie.” Joost de Jong, zijn vrouw Leonie en moeder Nellie Heemskerk zitten tussen de containers, nog te bikken vloertegels, IJsselsteentjes en deuren in hun tuin, die ook nog op de schop gaat. “Maar dat is het volgende project”, aldus Nellie. Maar wie haar een beetje kent weet dat het daaropvolgende plan ook al in haar hoofd zit, want stilstand is achteruitgang, zoveel is zeker.
Even gaat het over de kast die Leonie wil laten maken, een kast van acht meter lang en vier meter hoog. Die moet in de nog te bouwen tuinkamer komen en daarin zullen heel veel pottenbakkers-resultaten worden tentoongesteld, want die liggen nu nog ergens opgeslagen. “Laten maken? Ik zal wel eens op internet gaan kijken”, aldus Nellie, want zo heeft zij in haar leven ongeveer alles bij elkaar gesprokkeld.
Praktischer
Dat het sprokkelen ook op dochterlief is overgeslagen blijkt wel als ze vertelt dat, zodra de bouwvakkers de boel hadden afgegraven, zij in dat zand naar scherfjes aan het zoeken is geweest. Maar er moet dus gebouwd worden. Het magazijn en de ruimte met de bar zijn gesloopt. “Nee, het wordt niet veel groter, wel een stuk praktischer”, aldus De Jong. “We krijgen een laadruimte (met toegang) en werkruimte voor de cateraars, op de verdieping komt ons kantoor maar wat nóg belangrijker is: Er komen drie toiletten. Het was 25 jaar lang best lollig hoor, dat je in de pauze, heel ouderwets, voor de wc ‘naar buiten’ moest. Maar onhandig was het natuurlijk ook. Daar komt dus verandering in. De toegang wordt ook wat groter maar blijft op dezelfde plek.
Opsplitsen
“Het theaterprogramma start op 5 oktober, maar we zijn met de verbouwing pas klaar tegen het eind van dit jaar”, aldus Leonie. “Het theater gaan we tijdelijk ‘opsplitsen’. Er komen statafels en er kunnen maximaal 50 mensen per voorstelling komen. De bar staat al achterin het theater.” De tegels uit het voormalige ‘café’ worden door vrijwilligers gebikt en gaan naar de tuinkamer. “Als je die wilt aanschaffen kosten ze vijf euro per stuk bij een antiekhandelaar”, aldus Nellie. “Die zijn 250 jaar oud hè.” Hoefnagel Totaalbouw is de aannemer. “Die respecteren de historie, dat is voor ons een voorwaarde.” Zoon Joris Heemskerk is de projectleider.
En ja, dat de geschiedenis van de pottenbakkerij velen interesseert blijkt wel uit het feit dat de virtuele voorstelling op de buitendeur van het theatertje dagelijks wordt bezocht sinds 2020. Soms door een enkeling, vaker door een groepje. 25 jaar De Schelleboom gaat vooral in praktische zin gevierd worden, zo is de familie.
evr