In Asten staat het Museum Klok en Peel. Onderdeel van de grootste collectie klokken en beiaards ter wereld is een Klokkenspel waarbij mechanische poppen met een klepel op een klok slaan. De Oosterhoutse kunstenaar Niel Steenbergen heeft voor het Astense uurwerk die poppen gemaakt. Eén ervan stelt De Dood voor, die met zijn klepel in de ene hand het laatste uur laat slaan. In zijn andere hand heeft hij een zandloper vast. En zandlopers, daar staan er heel wat van in Oosterhout.

Theo Adriaanse was een groot verzamelaar van allerlei soorten zandlopers. Alleen kamelen kwamen er bij hem en Corrie niet in! Meer dan 6.000 zandlopers heeft Theo bijeengebracht in zijn Zandlopermuseum in de Isabellastraat. Jammer genoeg is het sinds zijn overlijden in september 2023 gesloten. Toch is er soms nog een te zien.

Theo moet heel blij geweest zijn, toen hij de hand kon leggen op een bronzen beeldje van Niel Steenbergen dat waarschijnlijk als voorstudie gediend heeft voor de pop in Asten: het geraamte heft zowel de klepel op als de zandloper als waarschuwing voor ons: ‘Denk eraan, uw tijd is beperkt!’

Op de rouwkaart van Theo stond deze uitspraak van hem: ‘De dokters proberen de man met de zeis tegen te houden, maar de zandloper loopt door.’

In Theek 5 in De Bussel staan onder de trap twee vitrines met penningen en beelden die Niel Steenbergen gemaakt en Theo Adriaanse verzameld heeft. Onder de foto van Theo prijkt de bronzen Dood-met-zandloper.

De Stichting Niel Steenbergen en Oosterhout mocht van de vrouw van Theo een keuze maken uit zijn geweldige verzameling. Van heel wat penningen had Theo meer exemplaren. Daardoor kun je voor- en achterkant tonen. Ook was hij erin geslaagd zeldzame exemplaren te bemachtigen in goud en zilver. Die laten zich in een vitrine echter beter bekijken in de grotere bronzen uitvoering. Dus die dure penningen bleven in de kluis.

Naast het portret van Theo spelen twee Pannetjes fluit. Het grote beeld van de god Pan had Steenbergen gemaakt voor het Mollercollege in Waalwijk. Daar heeft het lang in de tuin gestaan, totdat vandalen op metaaljacht het van zijn sokkel zaagden. Leerlingen die slaagden kregen een miniatuurversie van Pan mee. En daar heeft Theo er dan weer twee van op de kop getikt.

Ga gerust eens een kijkje nemen in Theek 5, onder de trap. Oosterhout mag blij en trots zijn dat het zowel kunstenaars als Steenbergen en verzamelaars als Adriaanse huisvestte.