Afgelopen zaterdagmiddag stond Theek5 helemaal in het teken van techniek. Daar waren ruim 200 meisjes en jongens van de basisscholen op afgekomen, samen met hun ouders of grootouders. Dat techniek leuk is voor groot en klein bewees de openingsact van Mad Science wel. En daarna zo’n vijftien workshops die allemaal druk bezocht werden.

Voor een uitpuilende tribunetrap in de Bussel mocht wethouder Guus met dochter/assistente Jasmijn (3) de Tech Doe Dag openen. En nee, dat was geen saai lintje doorknippen. Vader en dochter mochten professor Betty van Mad Science helpen met een goocheltruc. “Techniek is superbelangrijk,” zei de wethouder, “want techniek zit in alles.” En Betty vertelde de kinderen wat het verschil is tussen een goocheltruc en science. Of liever, dat wist een slimmerik uit de zaal te vertellen. Want science is wetenschap. En wetenschappers leggen hun testjes graag uit, terwijl Hans Klok zijn trucs liever geheim houdt.

Bladblazer

Toen gingen professoren Betty Confetti en Arie Bombarie nog meer proefjes met lucht doen waarbij de kinderen hun mochten assisteren. Heb je wel eens met een bladblazer een wc-rol afgerold? Of een bal in de lucht gehouden? Andere trucs bliezen zelfs de kapsels op de eerste rij in de war. En de handen van Betty stonden opeens ook nog in de fik. Don’t try this at home.

Superslimme Lexie

Daarna konden de kinderen zich melden bij de workshops waar ze zich voor hadden aangemeld. En er was voor ieder wat wils: een Byor-robot of VR-bril bouwen of een workshop AI. Kinderen konden boven in de foyer leren om mini-dronepiloot te worden. Een docententeam van Curio Effent had de holografische AI-assistent Lexie meegenomen. Techniekdocent Wessel vertelde dat hij Lexie inschakelt als zijn leerlingen het na zijn uitleg nog niet helemaal begrijpen. “Dan legt Lexie het hun gewoon nog een keer uit. En voor sommige leerlingen kan Lexie dat ook in het Oekraïens doen.” Tja, computer Lexie is allang veel slimmer dan alle docenten bij elkaar en daar kun je maar beter je voordeel mee doen. Ook had Curio een 3D chocoladeprinter meegenomen en robot Robbie. Het Curio-team liet de leerlingen zien dat je om aan de slag te gaan met techniek ook prima in het MBO terecht kunt.

De directeur van Theek5 Paul Adels stond bij de entree tevreden te kijken hoe de hele middag nog steeds kinderen met hun (groot)ouders binnenliepen. “Zo brengen we niet alleen techniek onder de aandacht van een groot publiek maar ook de bibliotheek.” En aan alle blije kindergezichten te zien was ook hun ‘mission accomplished.’

CC (foto’s Casper van Aggelen)