Zoals gewoonlijk ging Ton Jansen op zaterdag bij ’t Hartje van Oosterhout een partijtje biljarten. Verder niks mis mee tot dat opeens het licht bij Ton uitging. Ton zakte in elkaar en was buiten bewustzijn. Seyfi zag meteen dat het goed mis was.

Gelukkig beschikt ’t Hartje over een AED. De medewerkers en klanten begonnen gelijk met reanimeren en door het toedienen van een elektrische schok werd het hart weer teruggebracht naar een natuurlijk normaal ritme. Tijdens de reanimatie werd 112 gebeld en kwamen er ook hulpverleners toegesneld die door de HartslagNu-app gewaarschuwd waren.

Van heel de exercitie heeft Ton helemaal niets meegekregen. Na vierentwintig uur kunstmatig in coma gehouden te zijn constateerde de cardioloog dat er een bypassoperatie nodig was met als resultaat drie omleidingen.

Aan het woord is Rabiye van ’t Hartje die er ook bij betrokken was. Ze staat er nog steeds van versteld hoe snel de hulpverlening van start ging. Door direct te starten met reanimeren en het toepassen van de AED is het leven van Ton gered.

Seyfi wordt er nog steeds emotioneel van als hij vertelt over de gebeurtenis maar onderschrijft ook hoe belangrijk het is om een eigen AED binnen handbereik te hebben. In Oosterhout worden jaarlijks zo’n 75 mensen getroffen door een hartstilstand. Hieruit blijkt weer hoe belangrijk het is dat er binnen zes minuten bij een hartstilstand hulp verleend wordt. Op OosterhoutHartveilig.nl is informatie te vinden over cursussen en AED’s in Oosterhout alsmede de werkwijze van de Mijn HartslagNu app. JdN