Het was nipt, maar met 15 stemmen voor en 14 tegen werd een amendement van CDA en GBV om de Hoogstraat toch toegankelijk te houden voor al het landbouwverkeer en vrachtwagens alleen toe te staan als ze daar ook moeten zijn, bestemmingsverkeer dus. In het voorstel van het college zouden die allebei worden omgeleid.

Ergens is dat ook wel gerechtigheid natuurlijk, want zijn de Abdis van Thornstraat en Antoniusstraat dan zo autoluw? Nee, die zijn ook retedruk en wat te denken van de Bredaseweg? Moet die dan ook afgesloten worden voor landbouw- en vrachtverkeer? Zomaar wat vragen, waar overigens geen enkele fractie zich druk over maakte.

Draaikonten

Wel viel zo af en toe de kreet ‘onbehoorlijk bestuur’, want tot december vorig jaar was er een plan van aanpak dat samen met de bewoners was opgesteld. “En toen kwam plotseling dít voorstel”, aldus Petro Trommelen. “Er hangt hier een dichte mist.” Het begrip ‘draaikonterij’ gebruikte hij nog net niet, maar het kwam er wel op neer. Kelly Braat drong erop aan om vooral het busverkeer terug te brengen (meer dan honderd bussen komen er dagelijks langs) en de VVD vroeg om meer veiligheid voor het verkeer, en dan met name voor de fietsers. Jan Schellekens opperde om, als het allemaal niet gaat lopen zoals gehoopt, de Hoogstraat autoluw te maken, zoiets als de Vraggelse Baan.

Knip

“Tja, er is ‘onderweg’ iets gebeurd”, aldus wethouder Kastelijns. “Wij willen door een soort van ‘knip’ (het afsluiten van de Hoogstraat tussen de Eikenlaan en de Korte Hoogstraat) het verkeer ontmoedigen om die route te nemen. Bestemmingsverkeer kan dan een ontheffing krijgen.” Ja, en vast en zeker zal daar dan ook voor betaald moeten worden (…) Ha, en een knip … was dat ooit ook niet de bedoeling met de Weststadweg? En kwamen daar de firma’s Caron en Van Ginneken ook niet vaak langs? Die knip hield het precies drie dagen uit omdat de slagbomen er steeds gewoon uitgeramd werden. Oh ja, en toezicht daarop was er ook gewoon niet. En dat zou er in de Hoogstraat ook gewoon niet komen, want de pliesie is veel te druk met ‘grote criminaliteit’ en kampt (best wel logisch) met een enorm personeelstekort. Enfin, zijn voorstel haalde het dus niet en dat stemde de bewoners niet bepaald blij. Amendement aangenomen en (gewijzigd) voorstel dus ook.

Ruttetje

Behoorlijke bonje ontstond er ook toen de Bunthoef ter sprake kwam. Marie Louise van Mook had daar vragen over gesteld nadat ze een gesprek had gehad met de directeur van Thuisvester, Pierre Hobbelen. Wethouder Kasteleins draaide om de brij heen en wist van geen afspraken met Thuisvester. Een Ruttetje dus. Vervolgens kreeg hij van zowat de hele raad (Gemeentebelangen uitgezonderd natuurlijk) de wind enorm van voren en het had niet veel gescheeld of hij had een motie van wantrouwen tegen zich gehad, die vermoedelijk nog aangenomen zou worden ook. Burgemeester Buijs redde hem door toe te zeggen dat de wethouder binnenkort met duidelijke antwoorden zou komen en siste hem na afloop van de vergadering (de microfoon stond nog open) woorden toe die erop neer kwamen: Jij gaat morgen als eerste Thuisvester bellen! Kijk, zo’n baas heb je hier wel nodig.

Op het matje

Ietsje optimistischer was wethouder Piena, die de voltooiing van de N629 (Oosterhout-Dongen vv) dichterbij zag komen. Heikeler zal het zeker na afloop van de vergadering zijn geweest, met name voor Hoosemans. Met zijn uitlatingen over het waarom van zijn niet-voorzittertje-mogen-spelen waren de andere fracties niet bepaald gelukkig, zeker niet omdat hij de griffier daarin de zwarte piet (mag je dat in deze context nog wel gebruiken?) toespeelde. De man weigert gewoon om ook eens naar zichzelf te kijken. Op hem lijkt het gezegde ‘hoe dikker je je maakt hoe holler je klinkt’ best wel van toepassing. Hij werd dan ook na afloop van de vergadering door de andere fractievoorzitters op het matje geroepen en verliet – naar zeggen – jankend die bijeenkomst.

En nog even los van dat alles hè. Er kunnen zoveel maatregelen getroffen worden als je wilt, maar waar het dan in de praktijk op neer komt is toch de handhaving. Dat lijkt niemand zich in onze gemeenteraad te beseffen. ‘Wij willen onze kiezers behagen en na ons de zondvloed’, lijken ze te denken. In Oosterhout mág niks, maar kán alles. Dat regelen zij op die manier. Dat het binnen de coalitie, maar zeker binnen Gemeentebelangen enorm rommelt mag u ook als een feit beschouwen.

evr