“Jongeren”; er wordt veel óver deze doelgroep gepraat. De laatste tijd zijn de cijfers niet mis. Van alle leeftijdsgroepen waren in 2021 jongvolwassenen het minst gelukkig en tevreden met hun leven (Bron: CBS).

Maar wat doen jongeren eigenlijk zélf om te zorgen dat ze gelukkig zijn? JONG gaat een aantal verhalen delen van Oosterhoutse jongeren, die vertellen over hun leven en hoe ze zorgen dat ze lekker in hun vel zitten.

Marc wordt in december 16 jaar en woont in Teteringen, in een fijn huis, samen met zijn ouders, oudere broer en zus. Overdag zijn de dagen van de week gevuld met naar school gaan, naar het Oelbert Gymnasium. Hij zit in de 4e en heeft het prima naar zijn zin. Zijn favoriete vakken zijn beeldende kunst en aardrijkskunde. Zijn ambities voor na het Oelbert gaan richting de kunstacademie, met als back-up de opleiding tot boswachter, precies in lijn met zijn twee leukste vakken. Hij houdt erg van de natuur in de wereld en vindt dit interessante plekken. Hij gaat graag op reis om hier meer van te zien. Op zijn bucketlist staat nu: Australië.

Naast school is hij te vinden op verschillende clubs. De musicalclub op school, een toneelvereniging in Breda, de klimhal of de scouting. Op maandag kookt hij thuis voor het gezin. Hij vindt het heerlijk om te bakken, zoet of hartig maakt niet uit, zolang het maar uit de oven komt. Op zondag bakt hij ook altijd zijn eigen brood. Om nog een centje bij te verdienen, past hij op bij vrienden van zijn ouders. Een mooie combinatie van nuttige dingen. Je verdiend wat bij, doet wat goed en ondertussen kun je je huiswerk maken. Lekker efficiënt.

In het weekend doet hij het verder rustig aan en is hij meestal met vrienden te vinden in het park. Soms helpt hij bij de scouting, als een soort vrijwilligerswerk. Ook zou hij graag willen helpen bij de Voedselbank, al was hij daar nu te jong voor. Als hij 16 is wil hij ook gaan solliciteren bij de Efteling. Dat lijkt hem echt fantastisch. Niet zo’n vreemde keuze, als je passie toneel is!

Naast al deze drukte, is deze behulpzame en enthousiaste Marc ook te vinden bij de club die zich inzet voor gelijkheid in de wereld. Als voorzitter van de GSA van het Oelbert, is hij iedere dinsdag en vrijdag te vinden in een lokaal om met schoolgenoten hierover te praten. “Inclusiviteit en veiligheid op school vind ik heel belangrijk. Je moet er open over kunnen praten en je moet kunnen zijn wie je wil zijn. Om dat te bereiken, moet je daar aandacht aan geven.” En dat doet hij dus. Door allerlei acties te organiseren op school, samen met zijn GSA club, die bestaat uit zo’n 20 mensen. Ze geven lezingen in de brugklas, hebben een genderneutraal toilet kunnen realiseren en organiseren ieder jaar paarse vrijdag op school. Daarnaast doen ze door het jaar heen ook nog wat kleine activiteiten. Ieder jaar komt daar wel weer iets bij en wordt het weer wat groter.

Natuurlijk kent hij ook momenten dat het even wat minder lekker gaat. Voor hem werkt het dan om even naar binnen te keren en zichzelf op nummer één te zetten. Lekker de natuur in gaan, iets bakken, even troost zoeken in een passie. “En soms neem ik even een ‘self-care-dag’. Dan moet ik helemaal niks maar doe ik even dingen waar ik zin in heb. Lang douchen, thee drinken op de bank, dat soort dingen.” Dan kan ik even opladen.

Een van zijn hoogtepunten was afgelopen zomer. Toen mocht hij met de scouting mee naar de jamboree in Zuid-Korea, een enorm scoutingkamp waar 115 landen aan meededen. Ze waren onderdeel van wereldnieuws, omdat het enorm heet was en er een tyfoon aan kwam. De situatie werd te gevaarlijk en iedereen werd uiteindelijk geëvacueerd. Het was heel onzeker en soms ook best spannend, maar enorm leerzaam. “Ik ben erg trots op mezelf dat ik me hier doorheen heb geslagen en toch een leuke en positieve tijd heb kunnen hebben”. Want naast al dat natuurgeweld, was het vooral ook een heel tof avontuur. Je leert zoveel nieuwe mensen kennen en leert snel je vooroordelen te vervangen door nieuwsgierigheid. “Ik ben daar echt gegroeid als mens”.