De stichting Tools To Work (vrij vertaald: gereedschap om mee te werken) laat zich de afgelopen jaren met een stand zien op verschillende jaarmarkten in onze omgeving. Houten artikelen zijn te koop en er worden inlichtingen gegeven over het werk dat verzet wordt. De non-profit organisatie, die een werkplaats met opslag in Teteringen heeft, helpt mensen in Nederland en in Afrika een zelfstandig bestaan op te bouwen. Dit prachtige streven is aanleiding om eens een kijkje te nemen binnen de organisatie.

Door Kitty Lokate

De directeur van de stichting is Peter Peek. Hij legt onder het genot van een kopje koffie graag uit wat de drie pijlers van Tools To Work precies zijn.

Door hergebruik en recycling van goederen helpen ze mee aan een circulaire wereld. Gebruikte gereedschappen, naai- / breimachines en fietsen worden opgeknapt en krijgen een nieuw leven. In de werkplaats staat bijvoorbeeld een zandstraalmachine waarmee roestig gereedschap wordt schoongemaakt. Gebruikt hout krijgt een bestemming in de vorm van transportkisten en kleine gebruiksproducten. Sinds kort heeft de stichting een nieuwe graveermachine waarmee door een laser houten voorwerpen bewerkt kunnen worden.

Als tweede biedt de organisatie ontwikkelingshulp door hun producten te sturen naar vakscholen en startende ondernemers in Afrika, zodat zij een eigen inkomen kunnen verwerven. Zo wordt er samengewerkt met Pater Grol’s Welfare Trust in 120 gevangenissen in Kenia. Gevangenen die dat willen krijgen gereedschap en instructies zodat ze een bestaan kunnen opbouwen op het moment dat ze vrij komen. Vanuit een aantal plaatsen in Afrika krijgt Tools To Work aanvragen voor spullen die ze nodig hebben. Per jaar worden drie of vier zeecontainers met elk 40 m3 spullen verstuurd. Ook zijn er fietsen aan Oekraïense vluchtelingen in Nederland gegeven.

Tenslotte geeft de stichting begeleiding en dagbesteding aan mensen in haar directe omgeving, die om één of andere reden (nog) niet aan het reguliere arbeidsproces kunnen deelnemen. Hiermee worden goede resultaten behaald. Ongeveer 80 mensen werken een aantal halve dagen in de werkplaats in Teteringen waar aanpassingen gedaan zijn zoals een verstelbaar bureau zodat rolstoelgebruikers gemakkelijk kunnen werken. Sommige mensen kunnen na een tijd gaan werken in een betaalde baan.

Om de stichting financieel gezond te houden is een goed management nodig. De stichting heeft een paar moeilijke jaren achter de rug. In 2021 dreigde de stichting af te stevenen op een faillissement, gedeeltelijk door de Coronacrisis, maar door de koerswijzigingen is het tij gekeerd. Vanaf 2023 draait de stichting uitsluitend op vrijwilligers en er kunnen weer investeringen gedaan worden. Het bestuur zet zich in om door samenwerking met vele verschillende partijen het maximale eruit te halen. Er worden contacten onderhouden met vele sponsoren, grote en kleinere bedrijven en particulieren. Een vermeldingswaardig project is de samenwerking met Top uitje. Top uitje biedt activiteiten voor allerlei groepen om aan teambuilding te werken. Een van de activiteiten is in groepen een fiets in elkaar zetten en hiervoor levert Tool To Work de onderdelen. In een aantal spelonderdelen kunnen bovendien accessoires voor de fiets verdiend worden. Het team dat het beste presteert krijgt een originele prijs maar het belangrijkste is dat er bewustzijn voor de problemen in Afrika gekweekt wordt, er bekendheid met de stichting Tool To work komt én dat er dankzij de bijdrages fietsen en andere goederen naar Afrika gestuurd kunnen worden.

De stichting probeert met de tijd mee te gaan. Ze is constant aan het monitoren om te bepalen of haar inspanningen effectief zijn. Ze heeft een goed verhaal nodig om sponsoren te bereiken en om medewerkers te werven. Meer informatie hierover is te vinden op de website: www.toolstowork.nl