Stadsreuzen zijn zweefvliegen, geen vogels dus, maar ze vertonen wel koekoeksgedrag, ra ra, hoe zit dat nu weer in elkaar.
Zweefvliegen kunnen zich sowieso geweldig anders voordoen dan ze in werkelijkheid zijn , maar sommige onder hen zijn daar echt geweldige vooral meesteressen in. Het woord meesteres is in dit geval echt op zijn plaats, omdat hun ”verkleedpartij” zeer creatief bedacht is en super functioneel. Tot deze groep behoren de stadsreus, de hommelreus, de wespreus, de witte reus en de gele reus. Even naar de stadsreus, bijgenaamd de hoornaarzweefvlieg. Het volwassen insect voedt zich met de nectar van verschillende bloemen. Ze is regelmatig te zien op de bloemen van vlinderstruik en grote berenklauw, maar ook de bloemen van sieruien worden graag bezocht. Ook de bijenboom, Tetradium, een exotische laatbloeier, wordt niet enkel bezocht door bijen, maar ook door allerlei andere insecten, waaronder ook de stadsreus. Een boom dus, die het aanplanten meer dan waard is.
Als het tijd is geworden voor vrouwtje stadsreus om eitjes te gaan leggen, zoekt ze min of meer verkleed als wesp, een wespennest op, ze poetst zich mooi schoon, en stapt dapper het wespennest in. Daar wordt ze niet lastig gevallen, door al die steekgrage en verdedigende wespen, ze wordt gedoogd en kan haar gang gaan. De reuzin legt rustig haar eitjes en na gedane zaken verlaat ze rustig het wespennest.
De nieuwe koninginnen en mannetjes-wespen verlaten in de herfst het nest. De koninginnen worden bevrucht en zoeken een gunstig en rustig plaatsje ter overwintering en de mannetjes en achtergebleven werksters-wespen leggen het loodje, dit jaar was dat rond half november.
De larven van de stadsreus leven van het afval in en rond het achtergebleven nest en in de zomer verschijnen ze als flinke uit de kluiten gewassen reusjes. De hommelreus doet idem dito, maar dringt binnen in een hommelnest, afhankelijk van haar ”verkleding” kan dat zijn een tuinhommel- of een steenhommelnest. Zweefvliegen zijn wonderlijk mooie dieren, als ze zo mooi ”stilstaand-dansen” in de lucht met hun twee vleugeltjes......en ze steken niet. De stadsreus doet het redelijk goed in tegenstelling tot veel andere zweefvliegen. Ze zijn op hun manier net zo creatief als hun menselijke evenknie de stadsorganist en de stadsfotograaf. Muziek, mooie plaatjes, kostelijke functionele ”verkleedpartijen”, die dus ook zeer lonend kunnen zijn, en bovendien voor de stadsreus als extraatje haar multifunctionaliteit als fantastische duurzame opruimer. Laten we ze alle koesteren.
Marcel Elshout imker