Een kleine delegatie was afgelopen zondagochtend aanwezig bij de herdenking van de 23-jarige Noorse sergeant Tormod Abrahamsen. Deze Spitfire-piloot stortte op 3 november 1944 neer in Den Hout, vlakbij de plek waar nu basisschool De Meander staat. Hier werd in 2016 een monument opgericht als eerbetoon aan de omgekomen piloot.
Bij de korte plechtigheid waren de burgemeester met echtgenote Christel aanwezig en namens de Noorse ambassade militair attaché Svein Lystrup. Zij hielden een korte toespraak en legden een krans. De burgemeester sprak zijn dankbaarheid uit voor de mannen die huis en haard verlieten om hier te vechten voor onze vrijheid. “Dat mogen wij nooit vergeten.” De Noorse attaché stond ook stil bij de oorlog in Oekraïne die vandaag de dag woedt.
Sergeant Tormod Abrahamsen kwam uit Kristiansand. “Het monument bestaat uit stenen uit dat gebied die de heemkundekring aldaar meenam toen ze een bezoek brachten aan Oosterhout,” vertelde Cees Joosen. Hij schreef in 2019 samen met Jan Jolie een boek over de neergestorte vliegtuigen in Oosterhout waarin ook deze crash wordt beschreven. Beide mannen legden eveneens bloemen bij het monument.
Glijvlucht
“Dit is een bijzonder verhaal,” zei burgemeester Buijs. Het had allemaal anders kunnen aflopen. Abrahamsen werd met vier andere RAF-piloten vanuit België ingezet om de Polen te helpen die voor het Markkanaal lagen en door de Duitsers vanuit Den Hout zwaar onder vuur werden genomen. Hij werd geraakt door Duits afweergeschut en raakte met zijn Spitfire in glijvlucht richting de boerderij aan de Lageweg in Den Hout. Daar zaten zo’n 25 mensen in de schuilkelder. De piloot heeft zijn toestel nog langs de boerderij weten te manoeuvreren zodat erger leed werd voorkomen. Diezelfde middag kon Den Hout door de Polen worden bevrijd.
Vive (bijna 7) zit op De Meander. Zij had een zelfgemaakte papieren paarse bloem bij het monument neergelegd. “Morgen ga ik hierover vertellen in de klas,” zei ze. Haar moeder vertelde dat ze er thuis over hebben gesproken.
“Ik vind het belangrijk dat de kinderen weten wat er hier tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebeurd.” Vive kreeg een handje van de burgemeester en de militair attaché. De Nederlandse, Noorse en Oosterhoutse vlag wapperden fier in de wind op deze druilerige herfstdag. CC (foto’s CC)