Op woensdag 18 oktober vindt een informatieavond plaats in het Inspiratielab (Galvanitas) over een van de meest actuele onderwerpen van deze tijd: smartphonegebruik.

Het dagelijks gebruik van de smartphone is in de huidige maatschappij noodzakelijk. We gebruiken het om te betalen, te zien hoe laat de bus komt en om het weer in de gaten te houden. Echter, we kunnen de telefoon ook te vaak gebruiken. Als we de statistieken mogen geloven (Onepoll 2021) noemt 1 op de 6 jongeren zich verslaafd en de helft zit 4 tot 7 uur per dag(!) op hun telefoon. Maar ze zijn helaas niet alleen: veel ouderen kunnen er ook wat van.

Dwangmatig gebruik leidt onder andere tot stress, depressie, angsten, slaapstoornissen, een verstoord gezinsleven en risico op burn-out. Veel mensen ervaren chaos in het hoofd door de continue afleiding.

Deze informatieavond is bedoeld om inzicht te krijgen in dit onderwerp. Vanuit verschillende invalshoeken zal het thema bekeken worden: Stijn Folkers (ondernemer) vertelt wat hij heeft gedaan om zijn smartphonegebruik te verminderen. Andreas Wismeijer (psycholoog) kijkt vanuit de psychologie hiernaar en maakt o.a. duidelijk dat de smartphone op zich zeker geen verkeerd ding is, maar dat wij het anders zouden moeten gebruiken. Jurre van Opzeeland, student Kunstmatige Intelligentie (AI) geeft o.a. aan hoe deze stroming het gebruik van de mobiele telefoon beïnvloedt.

Na afloop zijn wij, als Inspiratielab, zeer benieuwd of er aanwezigen zijn die het zelf voor elkaar gekregen hebben om hun smartphonegebruik te verminderen en deze informatie met ons willen delen. Het doel is dat we een aantal “smartphone dieettips” gaan verzamelen en op papier zetten.

Mocht u graag een exemplaar van deze tips per e-mail ontvangen, dan kunt u dit na afloop kenbaar maken.

De begintijd is half acht ‘s avonds. Iedereen is welkom, de toegang is gratis.