Zicht op de Antoniuskerk vanuit de schuilkelder
Het is een cliché om op te merken dat we nu in grote vrijheid leven: dat is reeds vele malen geuit. Echter het is een groot goed om ook de andere kant van de medaille te zien namelijk: hoe mensen schuilen voor het oorlogsgeweld, vroeger en helaas ook nu nog op veel plekken in de wereld.
Vóór, tijdens en na de periode WO2 zijn daarvoor verschillende soorten schuilkelders gebouwd waarvan de meesten niet meer bestaan of niet meer begaanbaar zijn. Je moet je voorstellen, dat er ook niet zoveel materiaal beschikbaar was. Meestal werd er een gat in de grond gegraven, dat werd afgedekt met planken en wat zand, soms alleen met stro.
Maar op sommige plekken ging het anders, zoals in de tuin van de voormalige pastorie van de Antonius van Paduakerk te Oosterhout. Deze betonnen schuilkelder is de door pastoor van Loon in 1939 gebouwd en nog volledig intact en te bewonderen. Het is één van de best bewaarde schuilkelders van Nederland.
Maandag 5 mei tijdens de nationale Bevrijdingsdag wordt de kelder opengesteld voor publiek. Onder leiding van een team gidsen, krijg je het hele verhaal te horen en kun je in kleine groepen mee de schuilkelder in.
De schuilkelder is te bezichtigen vanaf 10.00 uur die dag en om 16.30 uur start de laatste rondleiding. St. Vincentiusstraat 105