Nee, het was niet zo raar dat er maar heel weinig leerlingen van het Oelbert aanwezig waren, behalve dan misschien het ‘drie-akkoorden-bandje’, want het ging over leiden, lijden en bevrijden. En als je een jaar of 14 bent ben je gemiddeld nog niet bezig met de dood natuurlijk. Op die leeftijd vraag je je heel andere dingen af en die hebben alles te maken met een zo prettig mogelijk leven, desnoods in de fietsenstalling.
De College Tour was georganiseerd in samenwerking met Vastwel. Gijs Zebregts en Pauline Klein Paste werden voor een stuk of 50 belangstellenden door docent Nico Kruit aan de tand gevoeld over wat hen zoal bezig hield.
Kleine Paste begeleid mensen naar het overlijden. Dat doet ze in gesprekken en met onder andere rouwkaarten ‘op maat’. “Niemand gaat graag dood, maar het kan bevrijdend werken om er bewust mee bezig te zijn. Het begeleiden in het lijden is voor veel mensen vaak een bevrijding. Sommige relaties worden er bijvoorbeeld door hersteld en dat leidt weer tot een vreedzaam heengaan. Het onvermijdelijke voorbereiden is heel belangrijk.”
Zebregts overwon acute leukemie en vertelde over de impact van die diagnose op zijn leven en hoe hij die klap heeft weten om te zetten in positiviteit. Dat is niet iedereen gegeven…
‘De dood gaat ons niet aan. Zolang we er zijn, is de dood er niet, en wanneer de dood er is, zijn wij er niet meer.’ Dat zei ene Epicurus al, zowat 3.000 jaar geleden. Hij is er dus al lang niet meer, maar dat zal hem worst wezen.
evr
(foto Casper van Aggelen)